16 Μάρτη Απεργούμε

Οι πραγματικοί ένοχοι της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουμε έχουν αποκαλυφθεί. Η κυβέρνηση νομοθετεί, ξηλώνοντας ότι έχει μείνει όρθιο από κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, μπουκώνοντας με δισεκατομμύρια τις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ την ίδια ώρα μοιράζει τη φτώχεια με voucher και pass. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, σε διατεταγμένη υπηρεσία, παριστάνοντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων προωθούν την πολιτική της κυβέρνησης και των υπολοίπων αστικών κομμάτων μέσα στους χώρους δουλειάς, εξασφαλίζοντας ακόμα περισσότερα κέρδη για την 

Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε με τα μοναδικά όπλα που έφεραν στον εργαζόμενο λαό κατακτήσεις. Τα όπλα που λοιδορούν γιατί τα τρέμουν, η εργοδοσία, οι κυβερνήσεις και οι «κολλητοί» τους που μεταμφιέζονται ως «εκπρόσωποι» των εργαζομένων. Τα όπλα που έφεραν μισθολογικές και θεσμικές κατακτήσεις σε δεκάδες χώρους δουλειάς μόνο τον τελευταίο χρόνο. Τα όπλα της οργανωμένης πάλης και της απεργίας.

Τώρα θα πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας. Να μην επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο σιδηροδρομικό έγκλημα, να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ζωής του λαού, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα που κυριαρχεί στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα: «όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή».

Γιατί δε θα γκρεμιστεί από μόνη της η πολιτική που παράγει Τέμπη. Η πολιτική που στον 21ο αιώνα καίει περιουσίες και καταστρέφει ανθρώπινες ζωές τα καλοκαίρια, που εγκλωβίζει ανθρώπους και οχήματα με λίγο χιόνι στο κέντρο της πόλης, που πνίγει  το λαό με την πρώτη βροχή. Με βάση αυτή την πολιτική, την ώρα που ο λαός θρηνούσε τους νεκρούς του, η κυβέρνηση είχε την πρεμούρα να φέρει στη βουλή τα νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου παίδων. Είναι η πολιτική που εξαφάνισε με νόμο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς  του ΣΕΠΕ, επιτρέποντας στην εργοδοσία της χώρας να κόψει το «περιττό» κόστος για την προστασία της υγείας και της ασφαλείας στην εργασία, με τραγικό απολογισμό μόνο για το 2022, 102 νεκρούς εργαζόμενους ή αλλιώς ένας νεκρός κάθε τρεις μέρες.

Αυτή την πολιτική εφαρμόζουν στις πλάτες μας οι εργοδοσίες των εταιριών του κλάδου ανεβάζοντας την εντατικοποίηση στο κόκκινο, προκαλώντας εργοδοτικά ατυχήματα – εγκλήματα, προετοιμάζοντας το έδαφος για το επόμενο εργατικό «δυστύχημα». Γιατί σύμφωνα με τον ΟΤΕ όταν ένας τεχνικός πέφτει από τη σκάλα δεν φταίει το κυνήγι των άπιαστων στόχων, η απειλή της αξιολόγησης αλλά η μη τήρηση των ΜΑΠ. Όταν συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στα τηλεφωνικά κέντρα και στην πληροφορική δεν φταίει η αφόρητη πίεση, φταίει η προδιάθεση. Όταν στα καταστήματα εργαζόμενες αποβάλουν, απλά τυχαίνει, δεν φταίει η ορθοστασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τα σπαστά ωράρια, ούτε η πίεση για να πιαστούν οι «ανερμάτιστοι» στόχοι τους. Γίνεται αντιληπτό στην πράξη τι σημαίνει, «τα κέρδη τους… οι ζωές μας»!!!

Συνεχίζουμε ως την τελική δικαίωση. Κανένας στη δουλειά την Πέμπτη 16 Μάρτη. Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι από αποφασισμένους εργαζόμενους. Να κάνουμε το φόβο τους πραγματικότητα συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, αφήνοντας πίσω την απογοήτευση, αλλάζοντας τους συσχετισμούς, εγκαταλείποντας αυτούς που παριστάνουν τους σωτήρες, χύνοντας το δηλητήριο της εργασιακής ειρήνης, της ταξικής συνεργασίας. Με τη συμμετοχή μας κάνουμε σαφές  ότι αυτές οι εγκληματικές πολίτικες που τσακίζουν τις ζωές όλων μας, δεν θα περάσουν.

Απαιτούμε τώρα:

  • Καμία συγκάλυψη στο δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών. Τα τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες.
  • Την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ – ΣΤΑΣΥ – ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΟΑΣΘ κλπ.) με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις.
  •  Σύγχρονες ,ασφαλείς, φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στη πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να μπει φρένο στην εντατικοποίηση που επιβάλλουν οι εταιρείες για τα κέρδη τους. Να καλυφθούν με νέες προσλήψεις τα τεράστια κενά που υπάρχουν.
  • Την ουσιαστική λειτουργία των τεχνικών ασφαλείας που είναι ανύπαρκτοι από τους χώρους εργασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, περνάμε στην αντεπίθεση.

Πέμπτη 16/3 όλοι στην Απεργία, στις 10:30 το πρωί στη Πλατεία Γεωργίου 

Μετά το πιο βαθύ σκοτάδι… ξημερώνει πάντα, η νέα  μέρα!