Ανακοίνωση για τις απολύσεις στη Citrix

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στη Citrix το φαινόμενο των απολύσεων αποτελεί θεσμό. Τώρα, όμως, μετά από κάθε απόλυση σε εταιρεία του κλάδου, η ανασφάλεια των εργαζόμενων αυξάνεται, αγωνιούν αν μέχρι το τέλος της βάρδιας θα λάβουν e-mail που θα ανακοινώνεται η απόλυσή τους. Τον τελευταίο χρόνο, ο κλάδος πλήττεται από μαζικές απολύσεις παγκοσμίως. Εκτός από την Citrix εταιρείες κολοσσοί, όπως η Google, η Microsoft, το Twitter, η Meta, η Intel, το Spotify, η Disney στέλνουν χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στον δρόμο. Η λίστα μεγαλώνει κάθε μέρα, έχοντας ήδη ξεπεράσει τις 120.000 απολύσεις παγκόσμια, αριθμός που ήδη χαρακτηρίζει αυτό το κύμα απολύσεων, το μεγαλύτερο κύμα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί εργοδότες. Μαζί εργοδοσία και κυβέρνηση έχουν ψηφίσει τα τελευταία χρόνια τους νόμους για να απολύουν όποτε και όπως θέλουν.

Ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο γύρος των απολύσεων για το 25% των εργαζόμενων στη Citrix έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των συναδέλφων που παραμένουν στη δουλειά. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για ακόμη μία «αναδιάρθρωση» που θα σημάνει νέες απολύσεις. Έχει κάνει ξεκάθαρο η εταιρεία, ότι οι εργαζόμενοί της δεν είναι άνθρωποι, είναι αναλώσιμοι πόροι, ο καθένας μας είναι ακόμα ένα νούμερο στα ποσοστά του κέρδους τους. Η εργοδοσία κι εμείς δεν έχουμε τις ίδιες αξίες, η δικιά τους κερδοφορία προκύπτει από την καταπάτηση των δικών μας δικαιωμάτων, τις απολύσεις και την εντατικοποίηση. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να εκλογικεύουμε τη βαρβαρότητα.

Αν εμείς, οι εργαζόμενοι δεν σταματήσουμε τον καταιγισμό των απολύσεων, το άγχος της απόλυσης και της ανεργίας θα επισκιάζει κάθε προγραμματισμό της ζωής μας, κάθε στόχο μας, βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε όλο αυτό, οργανωμένα και μαζικά.

Κανείς δεν είναι μόνος. Ενωμένοι μπορούμε!

Έχουμε πείρα από αγώνες, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε κλάδο. Δεν θα μείνουμε παθητικοί δέκτες των εργοδοτικών αποφάσεων. Καλούμε τους εργαζόμενους που βρέθηκαν δίπλα μας στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, που προβληματίστηκαν με τις εργοδοτικές επιτροπές διαβούλευσης και την προσπάθεια χειραγώγησης από την διοίκηση, να συσπειρωθούν στο κλαδικό σωματείο. Να δώσουμε οργανωμένη απάντηση απέναντι στις αποφάσεις που καταδυναστεύουν το μέλλον μας, απέναντι σε κάθε απόλυση συναδέλφου.

Ζωή, όχι επιβίωση!

Απαιτούμε:

  • Ανάκληση όλων των απολύσεων, δεν είμαστε αναλώσιμοι.
  • Κανένας εξαναγκασμός για δια ζώσης εργασία, αποζημίωση αλλαγής έδρας.
  • Κάρτα διαδρομών ή εταιρικό λεωφορείο για την μετακίνηση από και προς την εταιρεία.
  • Ενίσχυση της τεχνοϋλικής υποδομής, όπου παρουσιάζοντας ελλείψεις.
  • Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες κλπ). Το κόστος από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνουν αποκλειστικά τον εργοδότη.
  • Πληρωμή όλων των υπερωριών, Stand-By, On-Call. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο με σταθερό χρόνο εργασίας σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου με υποχρέωση του εργοδότη.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ανάκτηση όλων των απωλειών μας με βάση το σχέδιο σύμβασης του κλαδικού μας συνδικάτου. Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που απαξιώνουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

Τίποτα δεν μας χαρίζεται όλα με αγώνες κατακτιούνται