Εξελίξεις στην Citrix

Συναδέλφισσα και συνάδελφε,

Το κλαδικό σωματείο σε καλεί σε σύσκεψη με θέμα την «Οργάνωση της απάντησής μας απέναντι στις ομαδικές απολύσεις στον όμιλο Citrix» την Τρίτη 24/01/2023 και ώρα 19:30 στο εργατικό κέντρο Πάτρας.

Μετά την πρόσφατη συγχώνευση της Citrix με την Tibco, η διοίκηση του νέου ομίλου (Cloud Software Group) αποφάσισε να απολύσει χιλιάδες υπαλλήλων παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους ότι πρόκειται να απολυθούν ομαδικά, με ένα θρασύ email στα Αγγλικά στις 18/01/2023. Στο ίδιο email, λένε στους εργαζόμενους ότι υποχρεούνται να εκλέξουν μια Επιτροπή που να «διαπραγματευτεί» με τη διοίκηση. Τι πρόκειται συγκεκριμένα να διαπραγματευτεί αυτή η επιτροπή, στο όνομα του συνόλου των εργαζόμενων; Τη διαδικασία με την οποία θα τους ξεφορτωθούν (sic! “eliminate”) μαζικά, καταργώντας τις περισσότερες θέσεις εργασίας, γιατί όπως είπαν στους υπαλλήλους «η επίτευξη των επιχειρησιακών μας στόχων απαιτεί θυσίες». Θυσίες από ποιους και για όφελος ποιων; Αποκλειστικά από τους εργαζόμενους, για το όφελος των εργοδοτών. Απαιτούν να θυσιάσουν οι εργαζόμενοι τις ζωές και την αξιοπρέπεια των ίδιων και των οικογενειών τους στο βωμό των κερδών του ομίλου. Θα στείλουν μαζικά τους εργαζόμενους στην ανεργία, διότι η συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας είναι αδιαπραγμάτευτη για τον όμιλο!
Είναι γνωστό ότι οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν συστατικό στοιχείο της «ευελιξίας της αγοράς» για τη συνέχιση της κερδοφορίας με μείωση του αποκαλούμενου «κόστους εργασίας», δηλαδή μείωση του προσωπικού και επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Φυσικά, για όλα αυτά φυσικά έχει φτιαχτεί το κατάλληλο ευρωενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει στον εργοδοτικό εκβιασμό να αποκτήσει θεσμική υπόσταση (Νόμος 1387/1983 όπως τροποποιήθηκε το 2016 και 2017).

Αυτοί χρειάζονται εμάς κι όχι εμείς αυτούς.

Μόνο μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και τα ταξικά συνδικαλιστικά όργανα μπορεί να δοθεί δυναμική απάντηση στην αθλιότητα που ζούμε κι όχι μέσα από επιτροπές κατευθυνόμενες και χειραγωγούμενες που προτείνει η διοίκηση. Οι διευθυντές και τα στελέχη δεν εργάζονται, δεν παράγουν τίποτα. Παίρνουν αποφάσεις για εμάς και τις ζωές μας με μόνο κίνητρο το κέρδος των ομίλων τους, δεν γίνεται να μας υποδεικνύουν με ποιο τρόπο θα αγωνιστούμε για να κρατήσουμε την δουλειάς μας, για να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος.

Καμία εμπιστοσύνη στις προτάσεις της εργοδοσίας.

Ο νόμος τους άλλωστε είναι πιο ειλικρινής από τους ίδιους «σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου, αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων δεν καταλήξουν σε συμφωνία, το ΑΣΕ διαπιστώνει με καταληκτική προθεσμία δέκα ημερών ότι ο εργοδότης τήρησε τις υποσχέσεις του, οπότε οι απολύσεις ισχύουν είκοσι ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης». Δηλαδή θέλουν να μας κάνουν συμμέτοχους στο έγκλημα, να συναποφασίσουμε πόσοι συνάδελφοι θα χάσουν την δουλειά τους. Δεν έχουμε καμία δουλειά στο χιλιοπαιγμένο έργο τους.

Απαντάμε με οργάνωση στο κλαδικό μας σωματείο. Συσπειρωνόμαστε με τους ταξικούς συμμάχους μας τα ταξικά σωματεία της πόλης μας και το εργατικό κέντρο Πάτρας. Το ταξικό εργατικό κίνημα έχει την πείρα νικηφόρων αγώνων.

Τίποτα δεν μας χαρίζεται όλα με αγώνες κατακτιούνται.

Παίρνουμε κουράγιο και δύναμη από τους μεγάλους αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι το προηγούμενο διάστημα στην e-food, στην Cosco, την ΛΑΡΚΟ και αλλού. Κλιμακώνουμε την δράση μας, οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας.

Η ελπίδα βρίσκεται στο συντονισμό για ένα μαζικό, ενωτικό αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, ενάντια στην ανασφάλεια και την τρομοκρατία για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα.

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19:30 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ