Ανακοίνωση για τις εξελίξεις του Ομίλου Citrix

Στο ίδιο έργο θεατές…

Γιορτάζοντας την παράδοση δύο και πλέον δεκαετιών ο όμιλος εταιρειών Citrix, ετοιμάζεται για ακόμη ένα μαζικό κύμα απολύσεων, στο όνομα της «αναδιάρθρωσης». Συνάδελφοι, ας μην έχουμε αυταπάτες, ιστορικά η Citrix προχωράει σε μαζικές απολύσεις με διάφορες δικαιολογίες. Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά, ούτε η μόνη εταιρεία που επιλέγει να εξασφαλίσει την κερδοφορία της μειώνοντας το εργατικό κόστος.

Φέτος, η κατάσταση διαμορφώνεται εκρηκτική, όλοι αναρωτιόμαστε πως θα βγει ο χειμώνας. Η ακρίβεια θεριεύει, τα εργασιακά δικαιώματα έχουν γίνει λάστιχο, η ανεργία στην περιοχή μας τσακίζει κόκκαλα. Σε αυτές τις συνθήκες, η εταιρεία αποφασίζει να διώξει εργαζόμενους που επί σειρά ετών σχεδίαζαν κι υλοποιούσαν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που την έκαναν κερδοφόρα. Το κλίμα που εντέχνως δημιουργούν είναι αυτό της ανασφάλειας, των εξαντλητικών υπερωριών και του ανταγωνισμού, ακολουθώντας την γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε» τους απαντάμε ότι δεν θα την «πατήσουμε».

Ο εμπαιγμός δεν σταματάει εδώ. Μετά την καραντίνα η εταιρεία προώθησε την πλήρη εξ αποστάσεως εργασία. Μάλιστα το HR βομβάρδιζε καθημερινά τους εργαζόμενους με επιχειρήματα υπέρ της τηλεργασίας. Πολλοί συνάδελφοι οργάνωσαν την ζωή τους με βάση αυτή την επιλογή (αλλαγή τόπου κατοικίας κτλ.). Όποιος προσλήφθηκε με εξ αποστάσεως συμβόλαιο υποχρεώνεται στην δια ζώσης εργασία αλλιώς οδηγείται σε εξαναγκαστική παραίτηση, χωρίς καμία πρόνοια από την εταιρεία για αυτή την μετάβαση. Την ίδια στιγμή που οι απλήρωτες υπερωρίες και τα stand-by/on call rotation συνεχίζουν να γίνονται εξ αποστάσεως, εξασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις πιέσεις της εργοδοσίας μόνοι τους. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο όμιλος ανακηρύχθηκε ‘Best Place to Work 2022’ . Aκόμα αναζητούμε τα κριτήρια…

Αυτές τις μέρες, μετά από τηλεδιασκέψεις, ανακοινώσεις και επιμέρους συναντήσεις ανά γεωγραφική περιοχή, έγινε ξεκάθαρη η λογική αυτού του κύματος της «αναδιάρθρωσης», όπου με περίσσιο θράσος ο CEO της εταιρείας ανακοίνωσε ότι «προκειμένου να γίνει απόσβεση της επένδυσης και να γίνει πιο κερδοφόρα η κάθε επιχειρησιακή μονάδα του ομίλου, θα πρέπει να γίνουν θυσίες». Οι θυσίες γίνονται πάντα από τη μεριά των εργαζομένων. Υποχρεωτικό και απλήρωτο relocation, ψαλίδισμα σε μισθούς, μπόνους και προϋπολογισμό εξοπλισμού.

Αλλά είναι παλιό και χιλιοπαιγμένο το έργο. Η κατεύθυνση είναι, να παραιτηθούν αυτοβούλως όσοι δεν αντέχουν, για να γλυτώσει ο όμιλος τις αποζημιώσεις, και να κλιμακωθεί το καθεστώς ανασφάλειας σε όσους εργαζομένους μείνουν. Ο κάθε εργαζόμενος θα αναγκαστεί να κάνει την δουλειά για πέντε.

Και προκειμένου να εξασφαλιστούν τα παραπάνω, οι απολύσεις αυτή τη φορά, γίνονται σε μικρά κύματα, γιατί έτσι ο όμιλος Citrix ανταμείβει τους εργαζομένους της… με το μαρτύριο της σταγόνας. Όμως οι αδικίες δεν είναι τοπικού χαρακτήρα. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο των τηλεπικοινωνίων βρίσκονται στο στόχαστρο από κράτος και εργοδότες. Δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα για να βγαίνουν κερδισμένοι οι εκμεταλλευτές μας. Η οργανωμένη πάλη για σύγχρονα δικαιώματα, για αυξήσεις στου μισθούς, για την κατοχύρωση Σ.Σ.Ε είναι αναγκαία και μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πλέγμα προστασίας για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει ατομική λύση, οι συνάδελφοι έχουν πείρα και έχουν βγάλει συμπεράσματα. Η μόνη λύση είναι η οργανωμένη, συλλογική δράση.

Οι συνάδελφοί μας στην ΛΑΡΚΟ, την COSCO, την e-food και αλλού με τον αγώνα τους μας δείχνουν την δύναμη που έχει η πάλη των εργαζομένων, ότι μπορούν να βάλουν την δική τους σφραγίδα στην εξελίξεις.

Καμία έκπτωση στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας!

Καλούμε σε σύσκεψη το Σάββατο 22/10/2022 19:00 στο εργατικό κέντρο Πάτρας για να οργανώσουμε την απάντησή μας, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, στην οργάνωσή μας βρίσκεται η ελπίδα.

Διεκδικούμε

  • Καμία απόλυση, δεν είμαστε αναλώσιμοι.
  • Κανένας εξαναγκασμός για δια ζώσης εργασία, αποζημίωση αλλαγής έδρας.
  • Κάρτα διαδρομών ή εταιρικό λεωφορείο για την μετακίνηση από και προς την εταιρεία.
  • Ενίσχυση της τεχνοϋλικής υποδομής όπου παρουσιάζοντας ελλείψεις.
  • Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες κ.α.). Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνουν αποκλειστικά τον εργοδότη.
  • Πληρωμή όλων των υπερωριών, Stand-By, On-call. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο με σταθερό χρόνο εργασίας σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου με υποχρέωση του εργοδότη.
  • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ανάκτηση όλων των απωλειών μας με βάση το σχέδιο σύμβασης του κλαδικού μας συνδικάτου. Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που απαξιώνουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

KAMIA ANOXH – KAMIA ANAMONH

Συμμετέχουμε όλοι μαζί την Πανελλαδική 24ωρη Απεργία στις 9 Νοέμβρη