ΟΧΙ ΣΤΟ 16ΩΡΟ

Εν μέσω καλοκαιριού η Κυβέρνηση δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να φέρει προς διαβούλευση και στη συνέχεια προς ψήφιση ακόμα ένα νομοσχέδιο έκτρωμα, ένα νομοσχέδιο που, όπως ισχυρίζεται, δίνει τη «δυνατότητα» στους εργαζόμενους να δουλεύουν 16 ώρες την ημέρα, ήλιο με ήλιο, μέχρι την ηλικία των 74 ετών, μέχρι να μην αντέχουν άλλο τα πόδια τους.

Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί περαιτέρω τη συνδικαλιστική δράση με πρόστιμα και ενδεχόμενη φυλάκιση, με πρόσχημα την «παρεμπόδιση της εργασίας κατά της διάρκεια της απεργίας, την άσκηση ψυχολογικής βίας, την κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους, ιδίως κατά τη διάρκεια απεργίας», ενώ αντιθέτως νομιμοποιεί το ωράριο λάστιχο και τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου.

Με ένα απλό μήνυμα στο κινητό η εταιρεία θα υποχρεώνει τους εργαζόμενους να προσέλθουν στον χώρο εργασίας όποτε κρίνει πως είναι αναγκαίο, με μοναδική υποχρέωση εκ μέρους της η ειδοποίηση να λάβει χώρα 24 ώρες πριν, ενώ προβλέπονται και περιπτώσεις για χρόνο ειδοποίησης λιγότερο των 24ων ωρών. Όλα αυτά κατόπιν οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «Διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», οδηγίας και διαταγής των μονοπωλιακών ομίλων που η Κυβέρνηση έχει σκοπό να ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ποιεί την νήσσαν, προσποιούμενο ότι δεν γνωρίζει ότι το 8ωρο αποτελεί κενό γράμμα, ότι οι απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες προκειμένου «να βγει η δουλειά» ή «να παραδώσουμε το πρότζεκτ στον πελάτη» αποτελούν κοινή πρακτική στον κλάδο μας, και όχι μόνον. Ισχυρίζεται ότι αποτελεί «δικαίωμα» του εργαζόμενου να εργάζεται 16 ώρες, χωρίς να απαντά ποιος είναι ο λόγος που υποχρεώνει έναν άνθρωπο να εργάζεται 16 ώρες ασταμάτητα, ποια ανάγκη τον οδηγεί σε μια τέτοιαν απόφαση.

Να υπογραφούν τώρα Συλλογικές Σύμβασεις Εργασίας που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματά μας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, για να μπορούμε να καλύπτουμε όλοι τις αυξανόμενες ανάγκες μας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, μπροστά στον νέο πόλεμο που μας κήρυξαν, συστρατευόμαστε στα ταξικά σωματεία μας, επιστρατεύουμε όλες τις δυνάμεις μας, είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωνιστική και απεργιακή απάντηση στην Κυβέρνηση και στα αφεντικά της.

ΟΧΙ ΣΤΟ 16ΩΡΟ

ZΩΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ! 7ΩΡΟ – 5ΝΘΗΜΕΡΟ – 35ΩΡΟ