KΟΙΝΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τα συνδικάτα μας καταγγέλλουν τις διοικήσεις μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής γιατί θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων αλλά και τη δημόσια υγεία αδιαφορώντας για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Σε συνδυασμό με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε νοσοκομεία και στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, η κατάσταση για τους εργαζόμενους στον κλάδο μας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Οι εργαζόμενοι χρόνια ολόκληρα πληρώνουμε από την τσέπη μας στα ταμεία και εξαιτίας της πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις δε μπορούμε ούτε μια εξέταση να κάνουμε, χωρίς να την πληρώσουμε αδρά από την τσέπη μας στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στις κλινικές. Όλο αυτό το σκηνικό θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ζωή μας αλλά των οικογενειών μας.

Πιο συγκεκριμένα καταγγέλλουμε τα παρακάτω:

  • Με πρώτο και κύριο τον ΟΤΕ οι επιχειρήσεις δίνουν εντολές στους τεχνικούς πεδίου, με λειψά και πολλές φορές μηδαμινά μέτρα προστασίας, να εισέρχονται σε οικίες πελατών, προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες και νέες συνδέσεις. Με αυτόν τον τρόπο οι τεχνικοί κινδυνεύουν οι ίδιοι να γίνουν φορείς του ιού αλλά και να μεταφέρουν τον ιό σε δεκάδες οικίες που με βάση την οδηγία που έχει δοθεί, πρέπει να επισκέπτονται καθημερινά.
  • Για τους εργαζόμενους στα καταστήματα, τα οποία κράτησε η κυβέρνηση ανοιχτά για να πληρώνονται λογαριασμοί (!) επίσης τα μέτρα που έχουν πάρει μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις είναι αστεία, καθώς σε πολλές δεν ρυθμίζεται το πόσα άτομα εισέρχονται κάθε φορά στο κατάστημα και παρατηρείται σχεδόν καθολική έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας και απολύμανσης των χώρων.
  • Στα κτήρια εκείνα που απαιτείται φυσική παρουσία ή δε μπορούν να παρθούν μέτρα απομακρυσμένης εργασίας, η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση με το στοίβαγμα των εργαζομένων, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μάλιστα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, ακόμα και μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα (Vodafone, Forthnet) αρνούνται να κλείσουν τους χώρους για απολύμανση και μεταφέρουν το προσωπικό από το ένα κτήριο στο άλλο, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο της ακόμα μεγαλύτερης διασποράς της πανδημίας μεταξύ των εργαζομένων αλλά και του κοινωνικού συνόλου.
  • Εξέχουσα θέση, στις πολλές καταγγελίες που έχουμε λάβει, κατέχει αυτή για την Teleperformance (Call Center με χιλιάδες εργαζόμενους), όπου συνάδελφοι μας καταγγέλλουν πως πέρα από το ότι τα μέτρα προστασίας είναι μηδαμινά, οι χώροι δεν έχουν αποσυμφορηθεί ενώ «εφαρμόζεται το μέτρο» της θερμομέτρησης κατά την είσοδο στο κτήριο από security ή οι εργαζόμενοι διαχωρίζονται με απόφαση της εργοδοσίας σε υγιείς και ασθενείς ανά κτήριο.
  • Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τις εκατοντάδες καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο μας που έχουν να κάνουν με υποχρεωτικές άδειες από την κανονική άδεια των εργαζομένων, άδειες άνευ αποδοχών και από την άλλη εξαντλητικά ωράρια και αναγκαστικές υπερωρίες για άλλες ειδικότητες. Επίσης σε πολλές επιχειρήσεις πληροφορικής ήδη οι εργοδότες κάνουν προσπάθεια να τροποποιήσουν ατομικές συμβάσεις εργαζομένων, να χρησιμοποιήσουν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, να καλούν τους εργαζόμενους να δουλέψουν δεκάδες ώρες υπερωρίας απλήρωτα και άλλα μέτρα που καταστρατηγούν τα δικαιώματά μας.

Το συνδικάτο μας από την πρώτη στιγμή που ξεσπάσματος της επιδημίας έχει προτείνει και έχει απαιτήσει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων του κλάδου αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου αξιοποιώντας την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και την συνολική πολιτική της κυβέρνησης με κριτήριο την διατήρηση και την αύξηση της κερδοφορίας τους, δεν έχουν μπει στην διαδικασία να τηρήσουν ούτε καν αυτά τα ελάχιστα μέτρα που υποτίθεται έχουν «αναγκαστικό χαρακτήρα» και αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, πόσο δε μάλλον τα επιπλέον μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν για τους εργαζόμενους στον κλάδο προκειμένου να μπορεί ο λαός να συνεχίσει να επικοινωνεί απρόσκοπτα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να πάρουν τώρα μέτρα. Σε κάθε άλλη περίπτωση να μας κάνουν ξεκάθαρο αν για τους εργαζόμενους του κλάδου, ισχύει η λογική της «αγέλης» όπως αυτή που τηρεί η Βρετανική κυβέρνηση και εξαιρούνται από τα συνολικότερα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την προστασία από την πανδημία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Το άνοιγμα όλων των κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την λειτουργία όλων των ανενεργών μονάδων Υγείας.
  • Την 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία .
  • Την δωρεάν από το κράτος παροχή όλων των μέτρα προφύλαξης σε όλο τον πληθυσμό για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
  • Την ιατρική παρακολούθηση προνοιακών ιδρυμάτων, σχολείων όλων των βαθμίδων, στρατιωτικών μονάδων και προσφυγικών δομών.
  • Με ευθύνη του κράτους μέτρα προστασίας σε χώρους αναγκαστικής συνάθροισης, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της εργοδοσίας, των εργαζόμενων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
  • Ξεκαθαρίζουμε ότι η εφαρμογή της τηλεργασίας θα γίνει μόνο για την περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας. Καμία σκέψη για επιβολή της επ’ αόριστον και κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που να επιτρέπουν αυτό το καθεστώς.
  • Απαιτούμε την προστασία του ωραρίου, όχι στην δουλειά λάστιχο. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας, καμία επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, υπερασπιζόμαστε το 8ωρο.
  • Απαιτούμε την παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις (laptop, οθόνες, σύνδεση στο Internet κτλ).
  • Ευθύνη της εταιρείας είναι επίσης η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων αλλά και των εταιρικών δεδομένων για την περίοδο εργασίας στο σπίτι. Καμία μετακύληση ευθυνών στον εργαζόμενο.
  • Ξεκαθαρίζουμε ότι όσοι εργαζόμενοι κρατάνε τα παιδιά τους να τους δοθεί ειδική άδεια που δικαιούνται αντί να εργάζονται στο σπίτι.
  • Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ να πάρουν ειδική άδεια με πλήρης αποδοχές όχι από την κανονική τους και σε όσους εργαζόμενους νοσούν προκειμένου να αναρρώσουν αλλά και για πρόληψη της διασποράς εάν κάποιος εργαζόμενος έχει άρρωστο κάποιο μέλος της οικογένειας ή παιδί.
  • Με ευθύνη και κόστος που θα επιβαρύνει το κράτους και τις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να έρχονται σε επαφή με κοινό ή συναθροίζονται σε μικρούς χώρους άνω των 10 ατόμων, να εξετάζονται άμεσα αν είναι και οι ίδιοι φορείς, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή νοσήσουν.

Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα) με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.

  • Αναστολή των πληρωμών στα ταμεία των καταστημάτων. Να μην κοπεί κανένα τηλέφωνο συνδρομητή όσο διαρκεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Για τους τεχνικούς:

  • Να εκδοθεί ξεκάθαρη οδηγία για τους τεχνικούς πεδίου ότι όλες οι δουλειές θα ολοκληρώνονται εκτός του χώρου του πελάτη, μέχρι και την είσοδο της πολυκατοικίας.
  • Σε περιπτώσεις που θα παραστεί ανάγκη μετάβασης σε νοσοκομείο, σε κάποιο άλλο κτήριο υγειονομικής περίθαλψης ή σε κάποιο μαζικό χώρο ο τεχνικός να πηγαίνει με ειδική στολή μιας χρήσης η οποία θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες οδηγίες για την αποφυγή μετάδοσης ή διασποράς του ιού.

Για τα καταστήματα:

  • Τοποθέτηση ειδικών Plexiglas σε όλα τα καταστήματα που είναι απαραίτητο να παραμένουν ανοιχτά για την προστασία των εργαζομένων από την μετάδοση του ιού.
  • Ο μέγιστος αριθμός πελατών να είναι ένας ανά εργαζόμενο με ευθύνη των επιχειρήσεων.
  • Επιμελής Καθαριότητα με απολυμαντικά μέσα ανά 2ωρο σε πληκτρολόγια, ποντίκια, καθίσματα, aircodition, γενικά τα εργαλεία που χρησιμοποιούν καθημερινά οι εργαζόμενοι.
  • Αντισηπτικά – γάντια – μάσκα σε αφθονία για κάθε εργαζόμενο
  • Καθημερινή απολύμανση των κλιματιστικών και των καταστημάτων αμέσως μετά την λήξη του ωραρίου.

Για τους υπόλοιπους χώρους δουλειάς:

  • Άμεση απολύμανση εκείνων των κτηρίων όπου υπάρχει έστω και ένας εργαζόμενος που ήρθε σε επαφή με κρούσμα.
  • Αγορά πιστοποιημένων απορρυπαντικών απολυμαντικών, πιο συχνή καθαριότητα – απολύμανση στους χώρους που ακόμα εξακολουθούν να εργάζονται συνάδελφοι.
  • Αποσυμφόρηση των χώρων με αξιοποίηση των δεκάδων κτηρίων των επιχειρήσεων των τηλεπικοινωνιών, που αυτή τη στιγμή είναι άδεια και θα έδιναν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε αυτή την κατεύθυνση.
  • Ειδικοί χώροι απολύμανσης (παραβάν απολύμανσης) κατά την είσοδο και έξοδο των εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς.

Το κείμενο αυτό υπογράφουν τα κάτωθι σωματεία:

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης

Σωματείο Νέων Τεχνολογιών & Τηλεπικοινωνίων Νομού Αχαΐας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στην Wind (ΠΑΣΕWIND)

Σωματείο Εργαζομένων FORTHNET – NETMED

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360Connect και λοιπές θυγατρικές

Επιχειρησιακό Σωματείο Cosmote-Evalue – Νομού Αττικής