Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις στην Citrix

H εργοδοσία της Citrix συνεχίζοντας την παράδοση του παρελθόντος ξεκίνησε τον Νοέμβρη ένα κύκλο «αναδιαρθρώσεων». Αυτή τη φορά εν μέσω της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε οι εργαζόμενοι με την πανδημία βρέθηκαν στον δρόμο της ανεργίας 12 συνάδελφοι γιατί αυτό βοηθάει τα κέρδη και τους στόχους της εταιρείας. Αξιοποιώντας για άλλη μια φορά το καθεστώς της τηλεργασίας, που δυσκολεύει την ενημέρωση και την άμεση απάντηση των υπολοίπων συναδέλφων.

Μπροστά στα κέρδη της εταιρείας και στην «καλύτερη» οργάνωσή της, η οποία θα εξυπηρετεί την κερδοφορία της, προχωρούν σε δεκάδες απολύσεις. Ενώ η τρομοκρατία της ανασφάλειας εντείνει την ανοχή των εργαζομένων απέναντι στις πιέσεις της εργοδοσίας και την εντατικοποίηση της εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Citrix Systems έχει απολύσει περίπου 50 υπαλλήλους από τα γραφεία της στη Βόρεια Καρολίνα, 12 υπαλλήλους από τα γραφεία της Πάτρας ενώ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το σύνολο των υπαλλήλων που απολύθηκαν παγκόσμια, εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες. Οι απολύσεις αυτές, που αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης μείωσης κόστους αναμένεται να εξοικονομήσει στην εταιρεία από 130 έως 240 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να έχει δοθεί στους εργαζόμενους καμία εγγύηση ότι δεν θα συνεχιστεί το κύμα των απολύσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Citrix επιλέγει να αυξήσει τα κέρδη της μέσω απολύσεων και περικοπών. Το 2002, 2009 και το 2015 είχε προχωρήσει επίσης σε απολύσεις του 10% του εργατικού δυναμικού της. Ούτε είναι η μόνη επιχείρηση που προβαίνει σε αντίστοιχες ενέργειες για να αυξήσει τα κέρδη της. Δεν είναι η τελευταία φορά που το συμφέρον μας θα συγκρουστεί με το συμφέρον των αφεντικών. Όσο μειώνονται οι μισθοί, όσο δουλεύουμε με εξαντλητικά ωράρια και καταργούνται τα εργατικά δικαιώματα, όσο μειώνεται το κόστος της εργασίας, τόσο μεγαλύτερα κέρδη θα σημειώνουν.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

Η εργοδοσία της Citrix, όπως και άλλων εταιρειών στον κλάδο κάνουν καθημερινά καθαρό προς εμάς ότι μας θεωρούν αναλώσιμους, ένα «μισθολογικό κόστος» και βάρος, που στην πρώτη ευκαιρία, με οποιονδήποτε τρόπο, προσπαθούν να το μειώσουν. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά πως με τη δική μας εργασία, με τον δικό μας ιδρώτα και δουλεύοντας κάτω από συνθήκες διαρκούς πίεσης, παράγουμε τα προϊόντα με τα οποία βγάζουν τα κέρδη τους, που με περηφάνια μας ανακοίνωναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση, δεν δεχόμαστε καμία ώρα παραπάνω δουλειάς. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας δεν είναι ατομική υπόθεση. Κανένας μόνος απέναντι στα αφεντικά, απαντάμε συλλογικά, οργανωνόμαστε με τους συναδέλφους μας, απευθυνόμαστε στο κλαδικό μας σωματείο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ & ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ