Κάλεσμα στην απεργία την 26η του Νοέμβρη

apergia

Συνάδελφοι με το σωματείο μας, με τον αγώνα μας βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες

Παλεύουμε για την προστασία της Υγείας, για τα δικαιώματά μας.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων, που όσο και αν κουνάνε το δάχτυλο στο λαό με την «καραμέλα» της ατομικής ευθύνης, είναι οι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά την πανδημία του Κορονοϊού. Αντί να πάρουν ουσιαστικά μέτρα θωράκισης της Δημόσιας Υγείας και πρόληψης της εξάπλωσης του ιού σε χώρους δουλειάς, σχολεία, ΜΜΜ, ενισχύουν με κάθε δυνατό τρόπο τους επιχειρηματίες του κλάδου μας, αλλά και εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχους.

Βλέπουμε με την διαμορφωμένη κατάσταση, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να ασφυκτιούν, το ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό να είναι εξουθενωμένο, την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, χειρουργεία, να μπαίνουν σε επικίνδυνη αναμονή υπό το βάρος της πανδημίας. Και αντί να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές, οι υπηρεσίες τους μισθώνονται πανάκριβα από τα Δημόσια Νοσοκομεία, από εμάς δηλαδή!

Την ίδια στιγμή, στον κλάδο μας, παρατηρείται η παρακάτω αντίφαση:
Οι τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας – που διαπιστώσαμε και με την ταχύτατη επιβολή της τηλεργασίας – και ο πλούτος που παράγεται από εμάς δεν αξιοποιούνται για τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών εργασίας στους χωρούς δουλειάς (επέκταση χώρων για να υπάρχουν αποστάσεις, κατάλληλα διαχωριστικά, επαρκής απολύμανση, εξοπλισμός μοναδικός για κάθε εργαζόμενο κτλ.), αλλά αξιοποιούνται για την εντατικοποίηση, την αύξηση της ευελιξίας της εργασίας και την κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Όσοι εργάζονται υπό το καθεστώς της τηλεργασίας, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Πάτρας, βλέπουν την εργάσιμη μέρα να συγχέεται όλο και περισσότερο με τον προσωπικό χρόνο, να αυξάνεται η κούραση, η πίεση, το άγχος που οδηγεί σε εξουθένωση (burnout) και τα μυοσκελετικά προβλήματα εξαιτίας του ακατάλληλου εξοπλισμού.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εξ αντικειμένου δια ζώσης, όπως οι τεχνικοί, οι υπάλληλοι καταστημάτων στον κλάδο είναι εκτεθειμένοι στον ιό, επειδή τα μέτρα προστασίας είναι ανεπαρκή.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κατάσταση για να τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και για να περιορίσει τη δράση των σωματείων!

Καταθέτει προς ψήφιση «νομο-έκτρωμα» που καταργεί εργατικές κατακτήσεις χρόνων, με σκοπό να γίνει η εργασία μας φθηνότερη και πιο ευέλικτη. Θεσπίζει εκτός των άλλων, 10ωρη δουλειά αντί για το 8ωρο που κατακτήθηκε με «αίμα» από τους εργαζόμενους, 200 ευρώ κατώτατο μισθό και αύξηση του νόμιμου ανώτατου ορίου υπερωριών. Παράλληλα, βλέπουμε αντεργατικές ρυθμίσεις για παράδειγμα στον Όμιλο ΟΤΕ, που με το καθεστώς των θυγατρικών εταιριών «ξεμπερδεύει» και με τα τελευταία συγκροτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο επιδιώκεται η φίμωση και ο περιορισμός της δράσης των σωματείων, επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα ταξικά σωματεία θα δώσουν σκληρή μάχη για την προστασία της υγείας, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Η δράση των σωματείων & οι εργατικοί αγώνες ούτε αναστέλλονται ούτε απαγορεύονται.

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι έδωσαν αποφασιστική απάντηση απέναντι στην απαράδεκτη απαγόρευση, στα χημικά και στην απρόκλητη καταστολή συμμετέχοντας με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους ενάντια στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!

Συνεχίζουμε αποφασιστικά με την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 26/11 και απαιτούμε:

  • Την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Θώρακος στην Πάτρα και την επίταξη των Ιδιωτικών μονάδων υγείας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάθε ειδικότητας.
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των τεχνικών και εργαζόμενων στα καταστήματα.
  • Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ, με περισσότερα οχήματα με κρατική ευθύνη.
  • Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων για την δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών χωρίς κίνδυνο.
  • Με ευθύνη του κράτους και των επιχειρήσεων να σταματήσει τώρα το καθεστώς της τηλεργασίας. Απαιτούμε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, εξασφάλιση σε κάθε εργαζόμενο προσωπική θέση εργασίας και ατομικό εξοπλισμό, γιατρό εργασίας σε κάθε βάρδια και επαρκή απολύμανση των χώρων.
  • Άδειες μετ’ αποδοχών για τους ασθενείς, τους ευπαθείς συναδέλφους.
  • Κοινωνική ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και για όλους.
  • Καμμία σκέψη για κατάργηση του 8ωρου και μονιμοποίησης της τηλεργασίας.
  • Κάτω τα χέρια από τη δράση και τη λειτουργία των σωματείων.
  • Υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης εργασίας.
  • Προστασία της λαϊκής κατοικίας, απαλλαγή από χρέη για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet, ενοίκια κατά την διάρκεια των μέτρων, ειδικά για τους άνεργους, τους εκ περιτροπής εργαζόμενους, ή τους εργαζομένους που βρίσκονται υπό το καθεστώς του προγράμματος “ΣΥΝ-εργασία”.