Διεκδικούμε συλλογικά την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας

Τους τελευταίους μήνες από την αρχή της πανδημίας βλέπουμε εταιρείες, Ιδρύματα, Ερευνητικά κέντρα να εκδίδουν και να στέλνουν σωρηδόν οδηγίες με μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό. Οι οδηγίες, συρραφή των οδηγιών του ΕΟΔΥ, μας ενημερώνουν για το τι πρέπει να κάνει ο κάθε εργαζόμενος, σε ατομικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Οι οδηγίες αυτές όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης ατομικά στον κάθε εργαζόμενο, χωρίς να παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το πώς αντιμετώπισε η διοίκηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού εργαζόμενου στις αποθήκες στον Ασπρόπυργο.

Τη Δευτέρα 13/7 έγινε γνωστό το κρούσμα. Η Διοίκηση, όμως, όχι μόνο δεν ενημέρωσε άμεσα το σύνολο των εργαζομένων, αλλά στο πλαίσιο του να διασφαλιστούν οι χρόνοι παράδοσης των παραγγελιών, έμμεσα πίεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν. Μάλιστα, μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των τεστ, τους κάλεσε να έρθουν εσπευσμένα για δουλειά. Αλήθεια έγινε απολύμανση όλων των εγκαταστάσεων; Ή θα γίνει κατόπιν εορτής;

Ζητάμε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για την κατάσταση και τα μέτρα που πάρθηκαν από τη διοίκηση και από το υπουργείο Παιδείας. Απαιτούμε να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και στα γραφεία στην Αθήνα, να απολυμανθούν όλοι οι χώροι, να χορηγηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, να μην χαθεί κανένα μεροκάματο εργαζόμενου. Επιπλέον να υπάρξει παρακολούθηση των εργαζομένων και εκ νέου εξέταση αυτών μετά το πέρας 14 ημερών.

Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.

Παράλληλα ευθύνη έχει και το Δ.Σ του επιχειρησιακού σωματείου που δεν έσπευσε να ενημερώσει το σύνολο των εργαζομένων, δεν ήρθε σε επαφή με τους εργαζόμενους του Ασπρόπυργου, δεν διεκδίκησε οι συνάδελφοι να πάρουν ειδική άδεια και να γίνουν απολυμάνσεις στους χώρους.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Να βάλουμε μπροστά στις δικές μας ανάγκες! Να διεκδικήσουμε:

Να υπάρξουν ενημερώσεις – ιδιαίτερα σε μαζικούς χώρους – για τα ατομικά μέτρα υγιεινής από τους Ιατρούς Εργασίας. Η δυνατότητα πρόσληψης (κατά παρέκκλιση) ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για όλους τους χώρους εργασίας. Σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχουν σε εμφανή σημεία επαρκή αντισηπτικά υγρά. Προμήθεια απευθείας υγειονομικού υλικού και διάθεση του σε όλους τους εργαζόμενους (μάσκες – ατομικά αντισηπτικά – γάντια μιας χρήσεως) με άμεση προτεραιότητα το προσωπικό που απασχολείται στον καθαρισμό. Ειδική μέριμνα- πιστοποίηση στα υλικά καθαριότητας που χρησιμοποιούνται για καθαρισμό (WC- κοινόχρηστες κουζίνες) Αποσυμφόρηση γραφείων, αποθηκών στα οποία στοιβάζονται οι εργαζόμενοι, τέτοιος καταμερισμός της εργασίας ανά πόστο, ώστε να τηρρούνται τα μέτρα υγειηνής και ασφάλειας των εργαζομέων. Να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας.
Η διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλείας είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων, δεν χαρίστηκε.

Ήταν προϊόν αγώνων, συγκρούσεων με τους εργοδότες. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η διασφάλιση της υγιεινής και της ασφαλείας θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα, είναι δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο. Δεν ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας. Εργοδοσία και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωή μας.

Κριτήριο οι δικές μας ανάγκες, η θωράκιση της δημόσιας υγείας, η στήριξη των εργαζόμενων και των οικογενειών τους

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ΠΟΣΕΕΙΙΔ