Σύσκεψη σωματείου 22/07/20

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες των νομοσχεδίων εκτρωμάτων που φέρνουν και περνάνε στη βουλή. Ξεκίνησαν με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τώρα συνεχίζουν με την νομιμοποίηση της τηλεργασίας.

Μέσα από το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις αυτό που προσπαθούν είναι οι εργαζόμενοι να έρθουμε σε αντιπαράθεση μεταξύ μας χάνοντας το κύριο πραγματικό αντίπαλο που δεν είναι άλλος από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να διασφαλίζονται και να αυξάνονται τα κέρδη των εργοδοτών. Με αυτό το νομοσχέδιο ο σχεδιασμός καταστολής που θέλει να επιβάλλει στους εργαζόμενους, φτάνει στο αποκορύφωμά του. Αυτή είναι η πρόθεσή τους. Να περνάνε τα αντιλαϊκά σχέδια τους για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να μην αντιδράει κανείς.

Συνάδελφοι,

Όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματά του, το κεφάλαιο, η εργοδοσία, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, βρήκαν ευκαιρία να περάσουν όσα δεν μπορούσαν ούτε με τα μνημόνια να φέρουν. Στον κλάδο μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσπαθούσαν οι εργοδότες να μας πείσουν ότι το να εργάζεσαι από το σπίτι είναι κάτι το ιδανικό και ότι μας συμφέρει όλους. Ιδιαίτερα τις εργαζόμενες μητέρες που δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και η επικείμενη κατάθεση από την κυβέρνηση νομοσχεδίου για τη «δημιουργία θεσμικού και νομικού πλαισίου για την τηλεργασία» – δηλαδή για τη μονιμοποίηση και γενίκευσή της ως μίας ακόμα μορφής «ευελιξίας».

Με αυτό το νομοσχέδιο εντατικοποιείται ακόμα περισσότερο η εργασία μας, το ωράριο γίνεται λάστιχο και με την «τηλε-ετοιμότητα» του εργαζόμενου, μας θέλουν διαθέσιμους 24 ώρες το 24ωρο, εξαλείφουν τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία, την οικογενειακή ζωή και στις μισθολογικές απολαβές του εργαζόμενου.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που βάζουν είναι ότι καταργείται η χρήση της κάμερας, και στη θέση του μπαίνουν ένα σωρό συστήματα ελέγχου του εργαζομένου, μέσα στο σπίτι του. Ο χαφιεδισμός θα δίνει και θα παίρνει.

Λένε ότι με την τηλεργασία μειώνεται ο χρόνος και το κόστος μετακίνησης του εργαζόμενου στο χώρο δουλειάς. Το οποίο όμως είναι αυταπάτη καθώς λόγω της εξαφάνισης των ορίων εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, ο εργαζόμενος τελικά καταλήγει να αφιερώνει στη δουλειά το χρόνο που εξοικονομεί από τη μετακίνηση, δηλαδή προσφέρει περισσότερη δουλειά με τον ίδιο μισθό.

Αντίστοιχα, την ίδια ώρα που μειώνονται τα λειτουργικά κόστη της εργοδοσίας, η μονιμοποίηση της τηλεργασίας φορτώνει νέα κόστη στον ίδιο τον εργαζόμενο: Τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις υψηλών αποδόσεων, ηλεκτρονικός εξοπλισμός που πολλές φορές δεν παρέχεται από την εργοδοσία, αγορά επίπλων και εξοπλισμού που να πληροί κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις εργονομίας, φωτισμού κ.λπ., επιβαρυμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, μεγαλύτερες ανάγκες κλιματισμού – θέρμανσης κ.ο.κ. Μια καθόλου ευκαταφρόνητη «λυπητερή» που τελικά πέφτει στις πλάτες των εργαζομένων, όσο κι αν το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια με γενικόλογες αναφορές περί «κάλυψης του κόστους εξοπλισμού από τον εργοδότη».

Με την τηλεργασία οι συνθήκες εργασίας, η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία του εργαζομένου είναι πλέον αποκλειστική του ευθύνη. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα είναι ότι η τηλεργασία τοποθετεί τον εργαζόμενο εντελώς μόνο του απέναντι στην εργοδοσία, δυσκολεύει την επικοινωνία του και την κοινή δράση με τους συναδέλφους του και με τα σωματεία που δρουν στον κλάδο ή στην επιχείρησή του. Τον καθιστά απόλυτα έρμαιο της εργοδοσίας, χτυπώντας το μοναδικό όπλο που έχει απέναντι στις αντεργατικές ορέξεις της, τη συλλογική δράση και αγώνα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα νομοσχεδίων και κατακρεούργησης των δικαιωμάτων μας εμείς πρέπει οργανωμένα και συλλογικά να απαντήσουμε. Να μην τους επιτρέψουμε να κάνουν πράξη τα σχέδια τους περάσουν ή όχι από τη Βουλή για ψήφιση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας στον 3ο με θέμα: «Οι εξελίξεις στον κλάδο μπροστά στα νομοσχέδια για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την νομιμοποίηση της τηλεργασίας».