ΟΧΙ στη δουλειά και στη ζωή λάστιχο

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες 

Δεν θα επιτρέψουμε οι ζωές μας, η εργασία μας να γίνουν ακόμα περισσότερο λάστιχο! 

 •         Οι εργαζόμενοι του κλάδου να επιστρέψουν ΤΩΡΑ στους χώρους δουλειάς! Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των εργαζομένων από την Κυβέρνηση και την εργοδοσία. 
 • Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με πρόσχημα την πανδημία του Κορονοϊού-όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μεταξύ των οποίων και η τηλεργασία     

Με την σταδιακή άρση των μέτρων έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται η επιδίωξη των επιχειρήσεων του κλάδου για μονιμοποίηση της τηλεργασίας, όπως άλλωστε διακηρύττουν και μέσω του ΣΕΒ όλα τα τελευταία χρόνια. Στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων και στην περιοχή μας, κουβέντα δεν γίνεται για την επιστροφή στους χώρους δουλειάς, ή έχουν βρεθεί “δικαιολογίες” για την καθυστέρησή της. 

  Από την αρχή, το σωματείο μας υπογράμμισε πως η τηλεργασία έπρεπε να αποτελέσει ένα προσωρινό μονάχα μέτρο, ως ελάχιστο μέτρο ατομικής προστασίας των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου, μπροστά στην ανεπάρκεια του συστήματος ,που βάζει τα κέρδη μπροστά από την ανθρώπινη ζωή, να εξασφαλίσει την υγεία τους, θεοποιώντας την “ατομική ευθύνη”. 

Εκατοντάδες είναι τα παραδείγματα στον κλάδο που φανερώνουν πως οι εταιρείες εκεί που έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον ήταν η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας με κάθε κόστος , ενώ η προστασία της υγείας των εργαζομένων , όπως των τεχνικών πεδίου, των υπαλλήλων στα καταστήματα ήταν ανεπαρκής. 

Συνάδελφοι , έχουμε μία σειρά παραδείγματα , και όλοι βιώνουμε καθημερινά τι σημαίνει η μετάβαση στη εργασία από το σπίτι: 

 • Εντατικοποίηση, πίεση για υπερωρίες, ο ελεύθερος και εργάσιμος χρόνος γίνονται ένα, δεχόμαστε email και κλήσεις από τους προϊσταμένους κάθε ώρα της μέρας 
 • Ειδικά για συναδέλφους που δεν έχουν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για να εργαστούν ή για τους γονείς, με μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν τηλεκπαίδευση ο βίος γίνεται αβίωτος 
 • Χάνουμε την αναγκαία επαφή με τον συνάδελφο, την δυνατότητα να κοινωνικοποιούμαστε  να συζητάμε συλλογικά τα προβλήματα μας, να συντονιζόμαστε με την ίδια ευκολία 
 • Γίνεται ασφυκτική η πίεση και ο έλεγχος για την υλοποίηση των στόχων, οι εργαζόμενοι καλούνται ακόμα και να δεχτούν την παρακολούθησή τους με κάμερες, μικρόφωνα κτλ, ενώ επωμιζόμαστε και την προστασία των δεδομένων των πελατών. 

Αν τα βάλουμε λοιπόν όλα αυτά στη ζυγαριά , με την δυνατότητα να ξυπνάμε 10 λεπτά πριν ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε, όπως πολλές φορές αστειευόμαστε, ή την εξοικονόμηση των εξόδων μετακίνησης, που θα έπρεπε ούτως ή άλλως να είναι εξασφαλισμένη φαίνεται πως έχουμε πολλά να χάσουμε.  

Γι’αυτό και τα bonus, οι έπαινοι για την προσπάθεια μας, για να μας χρυσώσουν το χάπι

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εταιρία Intrasoft που “ζήτησε” από εργαζόμενους της να εργαστούν για 7 εβδομάδες, 7 μέρες την εβδομάδα , με “μαύρα” τις Κυριακές για χάρη ενός project. 

Αντί λοιπόν το 2020 , η εξέλιξη της τεχνολογίας στην οποία συμβάλλουμε, να μας λύνει τα χέρια, να διευκολύνει την εργασία μας αλλά και τη ζωή του λαού, στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων γίνεται ταξικό εργαλείο για την μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας, για την καταστρατήγηση του ωραρίου για το οποίο οι εργαζόμενοι έχουν δώσει σκληρούς αγώνες! 

Γι’αυτό , πρέπει με την στάση μας, με την δράση μας να δηλώσουμε πως δεν θα δεχτούμε για άλλη μια φορά να επωμιστούμε τα βάρη της κρίσης που το σύστημα τους “γεννάει”. 

Παλεύουμε για την εφαρμογή της διαμορφωμένης από τα σωματεία Συλλογικής Σύμβασης στο ύψος των σημερινών αναγκών και δυνατοτήτων που θα προστατεύουν κάθε πλευρά της εργασιακής ζωής μας από τις “ορέξεις” των επιχειρήσεων. 

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων γιατρών, εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα του τουριστικού κεφαλαίου, των καλλιτεχνών. 

Απαιτούμε: 

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ, και αυτών που αφορούν την τηλεργασία. 
 • Καμία σκέψη για επιβολή επ΄ αόριστον της τηλεργασίας, να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων  των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 
 • Σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο – 5νθήμερο, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σαφής διάκριση εργάσιμου – μη εργάσιμου χρόνου. 
 • Η επιστροφή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τηρώντας τις αποστάσεις, εξασφαλίζοντας κατάλληλους χώρους και με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση. 
 • Να δοθεί και να επεκταθεί η άδεια ειδικού σκοπού όπου χρειάζεται κι απαιτείται χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων. 
 • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν αυτή την περίοδο και σε συνθήκες τηλεργασίας. Να απαγορευτούν το επόμενο διάστημα. 
 • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός κλπ) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων να τα αναλάβει η εργοδοσία. 
 • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους εργασίας. 
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα bonus είναι απλήρωτη δουλειά μας να ενταχθούν μόνιμα στους μισθούς και στις συμβάσεις. 
 • Να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, αλλά να ανασταλούν οι λογαριασμοί για την λαϊκή οικογένεια. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία. 
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα και υποδομές που ακόμα και τώρα λείπουν.