Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά 2020

Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός

Δε θα πληρώσει ξανά ο λαός

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες τιμάμε τους αγώνες των νεκρών εργατών του Σικάγο, των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 36, των 200 της Καισαριανής, σύμβολα του αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για το 8ωρο, την εργασία και ζωή με δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τιμάμε τα θύματα της πανδημίας σε όλο τον κόσμο που βρέθηκαν εκτεθειμένοι για τα κέρδη των λίγων, τους εργαζόμενους στην Υγεία, στα σούπερ μάρκετ, τα ντελίβερι, τους τεχνικούς, τους εργαζόμενους σε καταστήματα, αλλά και κάθε εργαζόμενο που βρίσκεται σε επικίνδυνες συνθήκες, με εξοντωτικά ωράρια.

1η Μάη οι εργαζόμενοι του κλάδου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και αγωνιζόμαστε, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, για το δικαίωμα στην υγεία, αλλά και για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων που οι επιχειρηματικοί όμιλοι πάνε να ισοπεδώσουν με πρόσχημα την πανδημία.

Ενάντια στην έκθεση των συναδέλφων μας σε κινδύνους για την υγεία τους, όπως των τεχνικών, των εργαζόμενων σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών για τους οποίους πάρθηκαν τυπικά αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Ενάντια στις ΠΝΠ της κυβέρνησης  που φέρνουν μέτρα, που ήταν πάγια αιτήματα του ΣΕΒ, των επιχειρηματιών του κλάδου αλλά και επιδίωξη των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως η γενίκευση της τηλεργασίας, η εκ περιτροπής εργασία. Ενάντια στις αναγκαστικές άδειες, στην αναστολή εργασίας, τις απολύσεις με πρόσχημα την πανδημία που ήδη έχουμε δει να συμβαίνουν σε μία σειρά εταιριών του κλάδου (ΒΕΑΤ, Singular Logic, στα call center της e-Value κτλ)

Η τηλεργασία που χρησιμοποιείται στους χώρους μας, σαν γιατρικό για «πάσα νόσο» κατά κόρον, εφαρμόζεται γιατί αυτό εξυπηρετεί τους εργοδότες, ενώ κατά κύριο λόγο, οι εργαζόμενοι επωμιζόμαστε όλο το κόστος (ρεύμα, σύνδεση στο internet, laptop, καρέκλες, γραφεία κτλ). Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τις συνθήκες όπως ήταν πριν την πανδημία, δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και προβλήματα στις ζωές μας, στα δικαιώματά μας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ -ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ-ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ!

Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει και ενισχύει την ανάγκη όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να γίνουν μέλη του σωματείου μας, την ανάγκη για δημιουργία Επιτροπών και Υγιεινής και Ασφάλειας ανά χώρο και για το σήμερα αλλά και για την επόμενη μέρα, την ανάγκη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Απαιτούμε:

  • Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ. Καμία σκέψη να μην έχουν κυβέρνηση και εργοδότες ότι θα παγιωθούν
  • Τώρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ενίσχυση με εξοπλισμό, ΜΕΘ κτλ
  • Να παρθούν τώρα μέτρα υγείας και ασφάλειας μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς.
  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασίας, οι αναγκαστικές ή άνευ αποδοχών άδειες.
  • Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Να επωμιστεί τώρα το κόστος (ρεύμα, internet, laptop, καρέκλες γραφεία κτλ) η εργοδοσία.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 1η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

    ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ