ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΣΕ – 29 ΜΑΡΤΗ 19:00, ΣΤΟ ΕΡΓ. ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Μάρτη, ώρα 19:00 στο εργατικό κέντρο, για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Το σωματείο μας μπαίνει στη μάχη για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε το τελευταίο διάστημα και τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στον κλάδο.

Οι αντεργατικοί νόμοι που πέρασαν τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει στο αίσχος του κατώτερου μισθού των 586 και 511 ευρώ, στις ατομικές συμβάσεις με όρους σκλαβιάς, στους χαμηλούς μισθούς που δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας και στην καθημερινότητα της εντατικοποίησης στη δουλειά, στο κυνήγι του deadline χωρίς ωράριο με απλήρωτες υπερωρίες και πίεση. Οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους φρόντισαν με τους νόμους που πέρασαν να επιβάλλουν στους εργαζόμενους συνθήκες βαρβαρότητας στους χώρους δουλειάς, ενώ ταυτόχρονα η κερδοφορία τους αυξάνεται! Η ανάπτυξη που πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηρίχτηκε στις δικές μας θυσίες και μας ετοιμάζουν και περισσότερη «ανάπτυξη»!

Η μόνη λύση είναι η συλλογική δράση και αντεπίθεση! Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας και διεκδικούμε!Στο πλευρό των υπόλοιπων ταξικών σωματείων του ΠΑΜΕ παλεύουμε για κατάργηση των νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητά τους. ΕΓΣΣΕ και επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 με νόμο, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές. Διεκδικούμε κατάργηση του διαχωρισμού των εργαζομένων σε νέους και παλιούς και του αίσχους των επινοικιαζόμενων εργαζομένων, εφαρμογή πλήρων δικαιωμάτων για τους συναδέλφους που είναι σε καθεστώς πρακτικής άσκησης.

Για τον κλάδο μας το πρώτο βήμα πρέπει είναι η διεκδίκηση και υπογραφή ΣΣΕ. Οι συλλογικές συμβάσεις, σε επιχειρησιακό, τοπικό ή κλαδικό επίπεδο εξασφαλίζουν τη βάση των μισθών και γενικότερων όρων εργασίας για όλους. Ο συλλογικός χαρακτήρας εξασφαλίζει ότι κανείς δε χρειάζεται να παζαρεύει με τον εργοδότη μόνος του μισθούς πείνας υπό την απειλή της απόλυσης και την τρομοκρατία. Η υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ θα εξασφαλίσει ότι ο εργοδότης πρέπει να παρέχει στον εργαζόμενο ως ελάχιστο τα όσα προβλέπει η ΣΣΕ. Βασικοί στόχοι πάλης που το σωματείο θέτει στα πλαίσια του αγώνα για ΣΣΕ είναι είναι οι ακόλουθοι:

  • Μισθολογικό: η κερδοφορία στον κλάδο είναι τεράστια, ενώ ταυτόχρονα οι μισθοί μειώνονται πραγματικά ή μέσω της αύξησης της φορολογίας! Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς!
  • Ωράριο: 5ημερο – 8ωρο! Η εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, οι ανεξέλεγκτες και απλήρωτες υπερωρίες, οι ατομικές συμβάσεις που κάνουν το ωράριο λάστιχο, όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν μέσω των ΣΣΕ!
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας: στον κλάδο η εντατικοποίηση και η έλλειψη υποδομών έχει βάλει πλέον στην καθημερινότητά μας εργατικά ατυχήματα και ασθένειες σχετιζόμενες με την εργασία. Ό,τι κι αν λένε οι εργοδότες ΔΕΝ είναι φυσιολογικό οι εργαζόμενοι να υποφέρουν από κρίσεις πανικού, αυχενικά, καρπικά, τενοντίτιδες κα., ασθένειες που είναι πλέον ο κανόνας στον κλάδο.
  • Άλλες παροχές: για παράδειγμα προστασία της μητρότητας και υποστήριξη στα νέα ζευγάρια.

Πιστά σκυλιά των αφεντικών, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, φροντίζει όπου έχει δύναμη να στηρίξει την κερδοφορία τους! Από τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ που έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στο αίσχος των 586 ευρώ, μέχρι τις εργοδοτικές πλειοψηφίες σε σωματεία που υπογράφουν εν λευκώ τις παραγγελίες του εργοδότη! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ξεπουλημένες πλειοψηφίες της ΟΜΕ-ΟΤΕ που υπέγραψαν πριν λίγες μέρες ΣΣΕ με ελάχιστες αυξήσεις που μεταφράζονται σε πάγωμα και μειώσεις στην πράξη και διαιώνιση του διαχωρισμού των εργαζομένων σε νέους και παλιούς, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να αφήνει έξω από τις ΣΣΕ το 1/3 των εργαζομένων στον όμιλο, οι οποίοι είναι υπό το καθεστώς επινοικίασης ή εργάζονται σε θυγατρικές.

Απέναντι στις επιθέσεις απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους και τους καλούμε να έρθουν σε επαφή με το σωματείο για να οργανώσουμε την πάλη για τις ΣΣΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς! Συσπειρωνόμαστε στις ταξικές δυνάμεις  και μπαίνουμε στη μάχη μαζί με το ΠΑΜΕ και σωματεία σε όλη την Ελλάδα που διεκδικούν ΣΣΕ. Ο αγώνας έχει επιτυχίες: έχουν υπογραφεί συλλογικές συμβάσεις με ευνοϊκότερους όρους σε χώρους όπως στην κατασκευαστική «Άκτωρ» και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Σήμερα που οι δυνατότητες στην παραγωγή είναι τεράστιες, που παράγουμε τόσο πλούτο, δε θα αρκεστούμε σε ψίχουλα! Δε χαμηλώνουμε τις απαιτήσεις, διεκδικούμε αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας! Παλεύουμε συλλογικά, κανείς μόνος του, συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας και μπαίνουμε στη μάχη! Οργανωμένα διεκδικούμε ΣΣΕ, απαντάμε στις επιθέσεις της εργοδοσίας και του κράτους της!

Απαντάμε στα σχέδιά τους με οργάνωση και αγώνα!
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΗ, 19:00, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΠΑΤΡΑΣ