Ανακοίνωση για τις αρχαιρεσίες στο επιχειρησιακό σωματείο του ΙΤΥΕ Διόφαντος

Συνάδερφοι/ισσες,

το Κλαδικό[1] Σωματείο που συσπειρώνει εργαζόμενους στον κλάδο των Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών του Νομού Αχαΐας (http://enothta.gr), με αφορμή τις αρχαιρεσίες στο Επιχειρησιακό[2] Σωματείο του ΙΤΥΕ Διόφαντος (https://swmateio-cti.blogspot.gr/) για την εκλογή Δ.Σ. και εκπροσώπων σε Β’βάθμια Συνδικαλιστικά Όργανα, θέλει να ενημερώσει τους συναδέλφους, πρωτίστως του ΙΤΥΕ αλλά και ευρύτερα του κλάδου μας και η παρούσα ανακοίνωση, σκοπεύει στη στήριξη του σωματείου του ΙΤΥΕ, μέσα όμως από διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ισχυροποίησή του και την αγωνιστική του δράση του για το συμφέρον των εργαζομένων. Οι αρχαιρεσίες ανάδειξης διοικητικών συμβουλίων και αντιπροσώπων είναι θεμελιώδεις διαδικασίες του σωματείου. Αν ευτελίζονται (π.χ. με προετοιμασία τελευταίας στιγμής, ελλιπή πληροφόρηση, κλπ) και κυρίως, αν γίνονται παρακάμπτοντας τις συλλογικές διεργασίες (συνελεύσεις, αποφάσεις, κλπ), οι εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην αδιαφορία και στην αποστροφή για το συνδικαλισμό, αφήνοντας έτσι το σωματείο αποδυναμωμένο και το πεδίο ελεύθερο στους εργοδότες.

Τον Οκτώβριο του 2014, το ΔΣ του σωματείου του ΙΤΥΕ είχε προχωρήσει στις αντίστοιχες αρχαιρεσίες, παρακάμπτοντας τις προβλέψεις του ίδιου του καταστατικού του και τις συλλογικές διαδικασίες συμμετοχής των μελών του. Η διενέργεια εκείνων των εκλογών δεν επετράπη από την δικαστική αντιπρόσωπο, γιατί η ίδια, μετά και από παρέμβαση του κλαδικού σωματείου, εντόπισε μια σειρά παρατυπιών που μεταξύ άλλων περιελάμβαναν:

–   Τη μη τήρηση βιβλίου πρακτικών του σωματείου.

–   Τον μη ορισμό προσωρινής διοίκησης παρότι η θητεία του ΔΣ του σωματείου είχε λήξει πριν 18 μήνες.

–   Το ότι η Εφορευτική Επιτροπή ορίστηκε και δεν εκλέχθηκε παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.

–   Το ότι στα εκτυπωμένα ψηφοδέλτια οι υποψηφιότητες για τα Β’βάθμια όργανα δεν ανέφεραν το όργανο (π.χ. ΠΟΣΕΙΙΔ).

Το απελθόν ΔΣ στοχοποίησε τότε αποκλειστικά το κλαδικό σωματείο, χωρίς να ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι η δικαστική αντιπρόσωπος δεν επέτρεψε τις εκλογές λόγω των παραβάσεων (του ν.1264/82) που διαπίστωσε.

Σήμερα, ακριβώς 3 χρόνια μετά, το ΔΣ του σωματείου του ΙΤΥΕ προχωράει σε αρχαιρεσίες με την ίδια τακτική. Έτσι, εκτός από όλα τα παραπάνω που επαναλήφθηκαν, η ημερομηνία των εκλογών, αντί να οριστεί από την Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, ανακοινώθηκε στα μέλη μέσω blog και email μόλις μια μέρα πριν, ενώ οι υποψήφιοι  ανακοινώθηκαν λίγες μόνο ώρες πριν τις εκλογές, αντί οι υποψηφιότητες να έχουν κατατεθεί στην ΕΓΣ.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι κατά την ψηφοφορία στην Πάτρα (όπου δεν υπήρχε παραβάν, ούτε λευκό ψηφοδέλτιο) μπορούσε οποιοσδήποτε, χωρίς να είναι στο μητρώο μελών και απλώς πληρώνοντας 10 ευρώ, να ψηφίσει και αυτόματα να προστεθεί από την εφορευτική επιτροπή στο μητρώο που είχε στα χέρια της, κατά παράβαση του καταστατικού και χωρίς καν να ελέγχεται με κάποιον τρόπο αν είναι έστω εργαζόμενος στο ΙΤΥΕ.

Η όλη κατάσταση δεν είναι άσχετη με τους συνολικούς χειρισμούς που γίνονται από μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, που λειτουργούν χωρίς αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, που δεν καλούν τον εργαζόμενο κόσμο στο ΙΤΥΕ να αγωνιστεί οργανωμένα και μαζικά μέσα από το σωματείο για τα συμφέροντά του, που του λένε ότι αυτά ταυτίζονται με τα συμφέροντα της εργοδοσίας-διοίκησης, κάτι που αντικειμενικά δεν μπορεί να συμβαίνει, που δεν καλούν σε ΓΣ για ζητήματα όπως η αύξηση των εισφορών για τα μπλοκάκια, η μη ανανέωση δεκάδων συμβάσεων, η μη πληρωμή υπερωριών κλπ, που συντηρούν ένα καταστατικό που προσπερνά τη νόμιμη δυνατότητα συμμετοχής στο σωματείο όσων εργαζομένων συμπλήρωσαν δίμηνο. Αποτέλεσμα, ο μικρός αριθμός των μελών του σωματείου σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων στο ΙΤΥΕ, αφού οι συνάδελφοι δεν βλέπουν την προοπτική μέσω της συμμετοχής τους στις διαδικασίες του σωματείου.

Συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνάμε την σημασία και την δύναμη των εργατικών σωματείων. Σε όλες τις εποχές, μόνο με αγώνες και μόνο οργανωμένοι κατάφεραν οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν δικαιώματα. Ανοργάνωτοι είμαστε αδύναμοι, μόνος του κανείς δεν μπορεί να προστατευθεί. Γι’ αυτό άλλωστε, αναγνωρίζοντας τον συνδικαλισμό ως τη μόνη δύναμη των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευσή τους, εμφανίζονται κι αναπαράγονται ολόκληρες σειρές από ιδεολογήματα και θεωρίες για το ρόλο των συνδικάτων.

Η πραγματική δύναμη του σωματείου είναι η ικανότητα να υποστηρίζει αποτελεσματικά και να επιβάλλει το συμφέρον του εργαζόμενου, ανεξάρτητα από τους εκάστοτε «θεσμούς» και νόμους. Γι’ αυτό πρέπει να λειτουργεί κυρίως σε αγωνιστική κατεύθυνση. Να προάγει το να αγωνίζονται τα μέλη του με οργανωμένο τρόπο για τα συμφέροντά τους, κι όχι απλώς να διαπραγματεύεται σε ένα γραφείο, εξαντλώντας τη λειτουργία του σε «συνεννόηση» με την εργοδοσία.

Ως κλαδικό σωματείο, που ενώνει τους εργαζόμενους όλων των φορέων κι επιχειρήσεων του κλάδου των Νέων Τεχνολογιών και βλέπει κι αντιμετωπίζει τα προβλήματα ως ενιαία κι ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, σας καλούμε να μαζικοποιήσετε το επιχειρησιακό σωματείο σας με στόχο να παλέψετε ενιαία μέσα από αυτό, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο χώρο δουλειά σας και που δεν μπορεί κανείς να λύσει μόνος του.

Σας καλούμε να ελέγχετε την δράση των εκπροσώπων σας, αποκλείοντας ηγεσίες συμβιβασμένες, πιστές στη λογική του διαλόγου με την διοίκηση που προτάσσει «το καλό της επιχείρησης» και που η εμπειρία έχει δείξει ότι, η λογική αυτή, δεν λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων ούτε μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντά τους. Σας καλούμε με την συμμετοχή σας να μετατρέψετε τις διαδικασίες του σωματείου σας σε γόνιμη δράση με στόχο την βελτίωση των όρων εργασίας σας και το σταμάτημα της επιδείνωσής τους. Να ξεφύγετε από την λογική του «δεν γίνεται τίποτα», το «χαμήλωμα των απαιτήσεων», την αναζήτηση μιας «ατομικής λύσης» και τις συνεχείς υποχωρήσεις «για το καλό του δικού μας οργανισμού». Nα συμμετέχετε στις εκλογές του σωματείου με την ίδια ευθύνη που ψηφίζετε και στις κοινοβουλευτικές, να ακούτε τις προτάσεις των υποψηφίων συνδυασμών, να ασκείτε κριτική και έλεγχο.

Σας καλούμε επίσης να μαζικοποιήσετε το κλαδικό σας σωματείο με στόχο να παλέψουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθένας στο χώρο δουλειάς, ενιαία και συντονισμένα μαζί με όλους τους συναδέλφους του κλάδου. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τα επόμενα, ανεξάρτητα από το αν η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε ρυθμούς «ανάπτυξης», οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να πιέζουν για μεγαλύτερη «ανταγωνιστικότητα» = κερδοφορία. Δηλαδή, θα συνεχιστεί η εξαθλίωση των μισθών και των εργασιακών όρων.

Για να κερδηθούν πίσω αξιοπρεπείς μισθοί, συλλογικές συμβάσεις, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δωρεάν υπηρεσίες υγείας και παιδείας, θα απαιτηθεί η ραγδαία αύξηση συμμετοχής στα σωματεία. Θα απαιτηθούν νέοι και μεγάλοι αγώνες, που θα φτάνουν πέρα από στενά συντεχνιακά αιτήματα.

Μόνη λύση είναι η δικιά μας οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς και η πάλη μέσα από το κλαδικό σωματείο με γνώμονα τα δικά μας εργατικά συμφέροντα.

 

Πάτρα, 19/10/2017

Από το ΔΣ

 

[1] Κλαδικά, είναι τα εργατικά σωματεία που είναι οργανωμένα με βάση τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στον οποίο ανήκει η επιχείρηση όπου εργάζεται ο εργαζόμενος, π.χ. σωματείο εργαζομένων στη χημική βιομηχανία, σωματεία τραπεζοϋπαλλήλων.

[2] Επιχειρησιακά, είναι τα εργατικά σωματεία που είναι οργανωμένα με βάση την επιχείρηση ή εκμετάλλευση όπου εργάζεται ο εργαζόμενος, π.χ. σωματείο χαλυβουργίας, σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.