Συμπαράσταση στους διωκώμενους συνδικαλιστές της ΑΕΕ στην INTRACOM

Το σωματείο μας καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης της ταξικής συνδικαλιστικής δράσης που εκτυλίσσεται αυτή την περίοδο στο επιχειρησιακό σωματείο του ομίλου Intracom. Η εργοδοσία , φορώντας την προβιά του εργοδοτικού συνδικαλισμού, εξαπέλυσε επίθεση στην παράταξη «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» με αφορμή τη στάση της στο εργατικό ατύχημα που είχε σημειωθεί στον όμιλο. Οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΑΚΕ-ΕΚΕΙ, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποφάσισαν να ασκήσουν ποινική δίωξη στους συνδικαλιστές της ΑΕΕ, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν προχωρήσει σε εξώδικα και απειλές.

Τον περασμένο Ιούλιο σημειώθηκε στον όμιλο εργατικό ατύχημα το οποίο κατέληξε σε θάνατο συναδέλφου εργαζόμενου στον τομέα της φύλαξης. Συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου ο συνάδελφος, που εργαζόταν ως φύλακας στις εγκαταστάσεις της Intracom Defense, υπέστη πολλαπλά εμφράγματα με παρενέργειες σε ζωτικά όργανα εν ώρα εργασίας. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο με 7 ώρες καθυστέρηση και αφού είχε λήξει η βάρδιά του, όπου κατέληξε στις 5 Ιουλίου.

Σε συνάντηση του ΔΣ του σωματείου με τη διεύθυνση της εταιρείας η εργοδοτική πλειοψηφία απεφάνθη ότι δεν υπήρξε καμία παράβλεψη από πλευράς της εταιρίας. Η παράταξη ΑΕΕ κατήγγειλε το αυτονόητο, ότι δεν είναι λογικό να εργάζεται φύλακας για 7 ώρες έχοντας υποστεί πολλαπλά εμφράγματα εν ώρα εργασίας, να μην φωνάζει κανείς ασθενοφόρο και να είναι όλα καλώς καμωμένα! Διεκδίκησε να δηλωθεί το εργατικό ατύχημα στην επιθεώρηση εργασίας και να εξασφαλιστεί με συγκεκριμένες ενέργειες η οικογένεια του θανόντα, καταγγέλλοντας την εργοδοτική πλειοψηφία για το «κουκούλωμα» των ευθυνών της εργοδοσίας και την κωλυσιεργία της εταιρείας στην αντιμετώπιση του συμβάντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μόλις πρόσφατα η εργοδοσία της Intracom Telecom εξέδωσε νέο επικαιροποιημένο πρωτόκολλο ασφαλείας, αναγνωρίζοντας εμμέσως κατά την εκτίμησή μας τις παραλείψεις που υπήρξαν στην υπόθεση του θανόντος. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΔΣ και η εργοδοτική πλειοψηφία του δεν έχει εκδώσει ακόμα ανακοίνωση για το συμβάν και ούτε έχει τοποθετηθεί δημοσίως πέρα από το εξώδικο που έστειλε ως απάντηση στην ανακοίνωση της ΑΕΕ. Ουσιαστική ενημέρωση των συναδέλφων από το ΔΣ δεν έχει υπάρξει ακόμα. Οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν για το συμβάν από τις ανακοινώσει της ΑΕΕ και της ΓΕΝΟΒΑ. Η απάντηση της εργοδοτικής πλειοψηφίας ΑΚΕ-ΕΚΕΙ στις καταγγελίες της ΑΕΕ, δήθεν θιγμένη από την κριτική που της ασκήθηκε για την συνδικαλιστική της ανεπάρκεια ως προς την αναζήτηση ευθυνών από πλευράς της εταιρίας, ήταν ένα μπαράζ απειλών και η αποστολή εξώδικου το οποίο εκτός του οτι δεν απαντούσε συγκεκριμένα σε καμιά από τις κατηγορίες, αντιθέτως δημιουργούσε εσκεμμένα λανθασμένη εντύπωση ως προς την κριτική που ασκήθηκε στις ΑΚΕ και ΕΚΕΙ για τη στάση τους αναφέροντας ψευδώς οτι η ΑΕΕ κατηγόρησε τις δύο παρατάξεις για συμμετοχή στο θάνατο του συναδέλφου. Η κορύφωση ήταν η απόφαση του ΔΣ κατά πλειοψηφία (ΑΚΕ-ΕΚΕΙ) για άσκηση ποινικής δίωξης στους συνδικαλιστές τις ΑΕΕ  χρησιμοποιώντας μάλιστα για το σκοπό αυτό πόρους του ίδιου του σωματείου.

Το σωματείο μας στέκεται αλληλέγγυο στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στον όμιλο Intracom. Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου γενικά αλλά και του ομίλου ειδικά να στηρίξουν τους διωκόμενους συνδικαλιστές. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά στην πράξη ότι η εργοδοσία επιδιώκει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, αξιοποιεί την παραμικρή ευκαιρία για να ασκήσει πίεση και να κάμψει την αντίσταση από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αρωγός στο κυνήγι είναι οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, λύκοι όταν κυνηγούν το ταξικό κίνημα, αρνιά όταν καλούνται να τοποθετηθούν για τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία.

Η υπεράσπιση των συνδικαλιστών της ΑΕΕ πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζόμενων στον όμιλο αλλά και των εργαζόμενων στον κλάδο γενικά. Η επίθεση αυτή έχει στόχο όλους μας. Προσπαθούν να μας επιβάλλουν χώρους δουλειάς όπου δε θα ακούγεται καμία φωνή και όποιο κεφάλι σηκώνεται θα κόβεται. Χώρους δουλειάς με μεροκάματα που δε θα καλύπτουν τις ανάγκες, χωρίς ωράρια, με εντατικοποίηση και ανύπαρκτα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, όπου ακόμα και τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα θα σπρώχνονται κάτω από το χαλί. Δε θα περάσει! Με ενότητα στο πλευρό των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και του ΠΑΜΕ δίνουμε την απάντηση που αρμόζει στην τάξη μας: οργάνωση και αγώνας!

Πάτρα, 12/10/2017

To ΔΣ