Όλοι στη μάχη της απεργίας! 8 Δεκέμβρη, πλ. Γεωργίου 10:00

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Τώρα είναι η ώρα για τον καθένα από μας να μπει στη μάχη για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε την κάλυψη των αναγκών μας.  Δε θα περάσουν τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν! Είναι η ώρα να δείξουμε τη δική μας δύναμη, να δείξουμε ότι χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά και να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν! Όλοι μαζί ενωμένοι, στηρίζουμε το σωματείο, δίνουμε την απεργιακή μάχη, μπαίνουμε στον αγώνα για καλύτερο μέλλον και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής!

Κυβέρνηση και κουαρτέτο συνεχίζουν τα παζάρια και το αποτέλεσμα θα είναι νέα ολομέτωπη επίθεση σε ό,τι δικαιώματα έχουν αφήσει όρθια. Το θέατρο της διαπραγμάτευσης που τόσες φορές έχουμε ξαναδεί, για μια ακόμα φορά θα τελειώσει με μέτρα που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη για τους εργοδότες. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το κουαρτέτο, το ΔΝΤ, η ΕΕ παρά τις επιμέρους αντιθέσεις μεταξύ τους συμφωνούν στο κύριο: θα κάνουν τα πάντα για την εξασφάλιση φθηνότερης εργασίας, θα πάρουν όσα μέτρα μπορούν για να επιτύχουν την αύξηση των κερδών των εργοδοτών! Στο βωμό της κερδοφορίας και της ανάπτυξης δεν διστάζουν να απαιτήσουν οποιαδήποτε θυσία από μας. Στην ημερήσια διάταξη έρχονται:

  • Απελευθέρωση των απολύσεων και αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%
  • Νέα μείωση του άθλιου κατώτερου μισθού των 586 ευρώ και νέος «υποκατώτερος μισθός» για τους νεοπροσλαμβανόμενους!
  • Κατάργηση όσων επιδομάτων έχουν απομείνει, σφαγή στα προνοιακά επιδόματα!
  • Πλήρη επικράτηση των Ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μέσου μισθού!
  • Παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης δηλαδή της δουλειάς λάστιχο με 100 και 200 ευρώ μισθό!
  • Νέα μείωση των σημερινών συντάξεων και των κοινωνικών παροχών,  δηλαδή νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους που έχει παραγγείλει στην κυβέρνηση ο ΣΕΒ!
  • Νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από τα 8.600 ευρώ!
  • «Δικαίωμα» στους εργοδότες να απαντούν με λοκ άουτ στους αγώνες των εργαζομένων.
  • Νέος συνδικαλιστικός νόμος για τον περιορισμό και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Η επίθεση των εργοδοτών είναι ολομέτωπη και με όλα τα όπλα: Επιστρατεύουν τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων στο όνομα της εθνικής ενότητας. Υπονομεύουν τους αγώνες, επιχειρούν να τους αποδυναμώσουν, να τους αποπροσανατολίσουν, για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των επιδιώξεων των εργοδοτών και του πολιτικού προσωπικού τους.  Η απάντηση των εργαζομένων μπορεί να είναι μόνο μία: Οργάνωση, ενότητα, αγώνας στο πλευρό του ΠΑΜΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος!

Το σωματείο μας, μαζί με περισσότερες από 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα συμμετείχε στην κινητοποίηση της 17 Οκτώβρη και κατέθεσε την πρόταση νόμου απαιτώντας: κατάργηση των αντεργατικών νόμων, κάλυψη των απωλειών, αυξήσεις στους μισθούς, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Η πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη πρέπει να είναι το επόμενο βήμα στο χτίσιμο ενός ισχυρού, ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενός όπλου στα χέρια τον εργαζομένων για να βάλουν φρένο στην ασυδοσία των μονοπωλίων και της εργοδοσίας! Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, το σωματείο μας θα στηρίξει την αγωνιστική πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων για την ανακούφιση των λαϊκών προβλημάτων, που θα ξεκινήσει στις 17:00μμ από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και θα καταλήξει στο μόλο της Αγίου Νικολάου.

Το κλαδικό σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους της Αχαΐας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής να συνταχθούν μαζί μας. Κανείς δεν περισσεύει. Ήδη τα μέτωπα στον κλάδο είναι ανοιχτά και μαίνεται η μάχη με την εργοδοσία. Βήματα θα μετρήσουμε όπου είμαστε ενωμένοι και μια γροθιά.

Την επόμενη μέρα από την προκήρυξη της πανεργατική απεργίας, στην Πάτρα η εργοδοσία της Vodafone και Chapter5 προχώρησε σε προκλητικές απολύσεις συναδέλφων άνευ αιτιολογίας. Η κίνηση αποσκοπούσε στο να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση των συναδέλφων και στο να σπείρει το φόβο στο χώρο δουλειάς, να εμποδίσει την οργάνωση των εργαζομένων και την ένταξή τους στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Το σωματείο στέκεται στο πλευρό των απολυμένων συναδέλφων. Καλέσαμε και καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να γίνουν μια γροθιά, να σταθούν αλληλέγγυοι απέναντι στο θράσος της εργοδοσίας. Η τρομοκρατία τους δε θα περάσει, τώρα πρέπει οι εργαζόμενοι στον όμιλο αλλά και σε όλο τον κλάδο να σπάσουν το φόβο και την τρομοκρατία, να συνταχθούν με το κλαδικό σωματείο μπροστά στη μάχη της υπεράσπισης των συναδέλφων αλλά και στη μάχη της πανεργατικής απεργίας!

Σαν αποτέλεσμα των οξύτατων ανταγωνισμών στον κλάδο με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας, ανακοινώθηκε το προηγούμενο διάστημα η πώληση της CYTA HELLAS, γεγονός που έχει σημάνει άγρια επίθεση στους εργαζομένους της εταιρίας. Για να εξασφαλίσει η εργοδοσία καλύτερους όρους πώλησης και κερδοφορίας προχωρούν σε απολύσεις, μειώσεις στους μισθούς και περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας. Αποκαλύπτεται ξεκάθαρα, ακόμα μια φορά, ότι δεν μπορεί κανένας εργαζόμενος να έχει εμπιστοσύνη στην εργοδοσία όταν μιλάει για «μια οικογένεια» στο χώρο δουλειάς και μας ζητάει να δώσουμε από τη ζωή μας για τα κέρδη της. Το δικό τους κέρδος είναι οι δικές μας απώλειες. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους της CYTA και τους καλούμε:

  • Να γραφτούν στο επιχειρησιακό και κλαδικό σωματείο.
  • Να μην υπογράψουν οποιοδήποτε χαρτί (απόλυση, παραίτηση, σύσταση, τροποποίηση σύμβασης κτλ) αν πρώτα δεν έρθεις σε επαφή με τα σωματεία σου. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου

Στον όμιλο ΟΤΕ, ο οποίος σημειώνει κέρδη πάνω από 1.2δις τα τελευταία χρόνια, έχουν υπογραφεί δύο συνεχόμενες ΣΣΕ με μειώσεις μισθών και διαχωρισμό των εργαζομένων σε «νέους και παλαιούς». Έχουν σημειωθεί απώλειες σε επιδόματα, ενώ οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε απλήρωτες ώρες εργασίας. Χαρακτηριστική η καταγγελία της παράταξης ΕΣΚ-ΟΤΕ, σύμφωνα με την οποία το κλίμα φόβου στο χώρο δουλειάς  και το γεγονός ότι ο μισθός δε φθάνει για να βγει ο μήνας έχουν οδηγήσει τους εργαζομένους να αναζητούν αύξηση εισοδήματος με οποιοδήποτε μέσο, με αποτέλεσμα να δέχονται ή να εξαναγκάζονται να δουλεύουν στο κυριακάτικο ρεπό που δικαιούνται, υποαμοιβόμενοι. Σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων εξακολουθούν να είναι οι δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού και η πολυδιάσπαση των εργαζομένων σε πέντε διαφορετικά σωματεία.

Το κλαδικό σωματείο καλεί τους εργαζομένους του κλάδου να οργανωθούν και να μπουν μαζί μας στη μάχη. Στο πλευρό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΠΑΜΕ, μια γροθιά με τους υπόλοιπους εργαζομένους, στηρίζουμε την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη διεκδικώντας:

  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντι-ασφαλιστικών νόμων.
  • Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις ΣΣΕ και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Την κατάργηση του νέου μισθολογίου και της αντιδραστικής αξιολόγησης στο Δημόσιο, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την κάλυψη των απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
  • Την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Να μπει φρένο στη φορολογία των εργαζομένων.
  • Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές, όχι οι εργάτες!

ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 17:00 ΣΤΟ ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ! ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 10:00πμ!

Ανακοίνωση [pdf]