Ο πρώτος ελληνικός μικρός δορυφόρος ανοιχτού λογισμικού

Όπως ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου η ομάδα μηχανικών του UPSat, ο πρώτος δορυφόρος ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού παραδόθηκε στην Innovative Solutions In Space (ISISpace) στις 18 Αυγούστου στο Delft της Ολλανδίας. Η παράδοση αποτελεί μεγάλο βήμα για την εκτόξευση του δορυφόρου στο διάστημα. Η παράδοση του UPSat είναι η πρώτη ολοκληρωμένη στην ISISpace στα πλαίσια του προγράμματος QB50.

Μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών & τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών) και το Libre Space Foundation, που κατασκεύασαν τον UPSat, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Von Karman και τους μηχανικούς της ISISpace ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις διαδικασίες ελέγχου και παράδοσης, προκειμένου να επιτρέψουν την ενσωμάτωση του UPSat στο σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks.

Ο UPSat θα παραδοθεί στην Orbital ATK και στη συνέχεια θα εκτοξευθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσω του αυτοματοποιημένου διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus, στις 30 Δεκέμβρη 2016. Μετά την επιτυχή σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο UPSat θα εκτοξευθεί από το σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 

πηγή: 902.gr