Απολύσεις στο ΙΤΥΕ – Διόφαντος

Ιτυε
    Το τελευταίο διάστημα, καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιτίθεται ολομέτωπα με νέα αντιλαϊκά μέτρα σε εμάς και τις οικογένειές μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με την αβεβαιότητα, με την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς μας.
     Στις συνθήκες αυτές έρχεται να προστεθεί η ανακυκλούμενη κατάσταση ανεργίας και αμισθί εργασίας για όσους δουλεύουν σε προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το ΕΣΠΑ. Τα προγράμματα αυτά, που συν-διαμορφώνονται από την εκάστοτε κυβέρνηση με βάση τις κατευθύνσεις που θέτει κάθε φορά η στρατηγική της ΕΕ, προωθούν τις παραπάνω μορφές και συνθήκες εργασίας (π.χ. αμοιβή με μπλοκάκι, μαθητείες, κλπ) και επιβάλουν στους εργαζόμενους την μόνιμη απειλή της ανεργίας με την λήξη τους. Έτσι, με το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την μη ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, εκατοντάδες εργαζόμενοι, σε διάφορους φορείς και εταιρείες, βρίσκονται στον αέρα.
    Για το ΙΤΥΕ – Διόφαντος αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούρια. Από την στιγμή της πρόσληψης σπεύδουν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους ότι ελλείψει χρηματοδότησης οι θέσεις τους θα είναι στον αέρα, ώστε να διασφαλίσουν την συναίνεση σε απολύσεις ή σε απλήρωτη εργασία με την λήξη των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Όπως σε όλα τα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης όταν τελειώνει η Κοινοτική Χρηματοδότηση η έρευνα διακόπτεται. Το πρόβλημα είναι ότι η έρευνα λειτουργεί στηριζόμενη σε προγράμματα (είτε εθνικά είτε ευρωπαϊκά) και όχι σε σταθερή χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια αυτής. Όσο η έρευνα θα γίνεται στην κατεύθυνση των συμφερόντων της ΕΕ τότε θα βρισκόμαστε συνέχεια μπροστά στα ίδια προβλήματα τα οποία θα αναπαράγονται με χειρότερους όρους.
    Εκείνο που δεν λένε είναι ότι η επιχείρηση ΙΤΥΕ καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υπουργείου Παιδείας και την ίδια ώρα οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις έργου (μπλοκάκι) για να εξασφαλίζεται η “ευελιξία” τους αλλά και ο συμβιβασμός τους στις παγιωμένες σχέσεις εργασίας. Η κλιμάκωση της κατάστασης άρχισε από το Νοέμβρη όπου με την λήξη των συμβάσεων έργου πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να επιλέξουν είτε την ανεργία, είτε την απλήρωτη εργασία, με τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων να συσσωρεύονται. Ενώ το υπουργείο υπόσχεται λύσεις στο πόδι για το μεσοδιάστημα μεταξύ των ΕΣΠΑ κάνοντας εμπόριο ελπίδας με δεκάδες εργαζόμενους που είναι απολύτως απαραίτητοι για την συνέχεια της απρόσκοπτης λειτουργίας των εργασιών του
ΙΤΥΕ αλλά και της ερευνητικής δραστηριότητάς του. Πρέπει να απαιτήσουμε την κάλυψη όλων των αναγκών του
ΙΤΥΕ από την κρατική χρηματοδότηση.
    Μόνη λύση η κοινή και οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και στην έρευνα και παντού μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία με στόχο η ερευνητική δραστηριότητα να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Οφείλουμε χωρίς καμία καθυστέρηση να κλιμακώσουμε τη μάχη. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν έδωσαν μια πρώτη απάντηση, να προτάξουμε τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας ενάντια στα κέρδη τους. Διέξοδος υπάρχει, χρειάζεται λαϊκή συμμαχία, συγκέντρωση δυνάμεων κι αντεπίθεση. Οργανώνουμε σε όλα τα επίπεδα την απάντηση του κλάδου απέναντι στην κλιμακούμενη επίθεση εργοδοσίας – κυβέρνησης. Να πάρουμε όλα τα σωματεία του κλάδου απόφαση για νέα απεργία τον Γενάρη για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά μας δικαιώματα, για να μην
περάσουν οι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί.
Να απαιτήσουμε:
  • Έρευνα με σκοπό την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος.
  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας – μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα για όλους.
  • Την υπογραφή επιχειρησιακών και κλαδικής συλλογικής σύμβασης σύμφωνα με τις ανάγκες μας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την έρευνα, ώστε να διασφαλίζεται ηπλήρης κάλυψη των μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών των ερευνητικών κέντρων και η απρόσκοπτη συνέχεια της έρευνας.
Το Δ.Σ.