Ανακοίνωση για την Κοινωνική Ασφάλιση

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 5/12

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΙΣ 18:30

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η κοινωνική ασφάλιση είναι ένα κεκτημένο δικαίωμα της εργατικής τάξης, συνολικότερα των λαϊκών στρωμάτων, που επί δεκαετίες τώρα έχει μπει στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Πολλοί οι πρόθυμοι για να ξηλώσουν, να αλλοιώσουν και στην τελική να διαλύσουν αυτό το δικαίωμα, με στόχο αφενός να ελαφρυνθούν οι εργοδότες και αφετέρου να ανοίξει ένα καινούργιο πεδίο επένδυσης για τους μονοπωλιακούς ομίλους, για να επενδύσουν και να κερδίσουν για ακόμα μια φορά στις πλάτες μας τεράστια κέρδη.

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ

ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ

Στις δεκαετίες που πέρασαν, οι κυβερνήσεις νομοθετούσαν για περαιτέρω ανατροπές των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, πατώντας καθεμιά στο νομοθετικό έργο της προηγούμενης. Από το 1992 με τον νόμο Σιούφα επί ΝΔ, μετέπειτα με τον νόμο Ρέππα του 2002 επί ΠΑΣΟΚ, με τον νόμο Κατρούγκαλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με τη ΝΔ, όλοι στο επίκεντρό τους είχαν πώς θα περάσουν νόμους ώστε να κάνουν πράξη τις επιθυμίες των εργοδοτών και του ΣΕΒ, δηλαδή να δημιουργήσουν νέα πεδία κερδοφορίας όπως έκαναν με τις τηλεπικοινωνίες και τον ΟΤΕ, πρόσφατα με την ενέργεια και την ΔΕΗ. Τις ιδιωτικοποιήσεις και τις απελευθερώσεις οι εργαζόμενοι τις πληρώνουμε πολύ ακριβά. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού οι κόποι μιας ζωής παίχτηκαν στο χρηματιστήριο και γίνανε καπνός.

Τώρα με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται από τη ΝΔ, σε συνέχεια του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές στα ταμεία, να προωθηθεί η ιδιωτική ασφάλιση, η λογική της «ανταποδοτικότητας», του «άμα έχεις να δώσεις… κάτι θα πάρεις».

Από κοντά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αλλά και η ΟΜΕ–ΟΤΕ στον κλάδο μας με την θέση τους για τα επαγγελματικά ταμεία, δηλαδή την από κοινού «εισφορά» εργαζόμενων και εργοδοτών (χωρίς καμία κρατική εγγύηση ή διασφάλιση των χρημάτων των εργαζομένων) σε μια κοινή «εταιρία» όπου θα ασφαλίζεται ο εργαζόμενος, θα καλύπτονται παροχές, θα παίρνει σύνταξη. Βέβαια αποκρύπτουν το γεγονός, αυτές οι δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία, ότι αν ο εργαζόμενος απολυθεί ή χάσει την δουλειά του, μένει ξεκρέμαστος και με τους κόπους μιας ζωής στον αέρα. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με τόσα πολλά που χάσαμε μέσα στην κρίση δε θα έχουμε την δυνατότητα για ουσιαστικές παροχές.

 Τι είναι όμως η Κοινωνική Ασφάλιση;

Το ασφαλιστικό, όπως το λέμε συχνά, δεν αφορά μόνο το κομμάτι της σύνταξης. Αφορά ένα συνολικότερο πλέγμα της ζωής των εργαζομένων, που περιλαμβάνει την υγεία, την περίθαλψη, την πρόνοια, την ανεργία, τα βαρέα και ανθυγιεινά, την μητρότητα και βέβαια την σύνταξη, δηλαδή τη ζωή μετά τον εργασιακό βίο. Αφορά την ασφάλεια μας και των οικογενειών μας. Και βέβαια όλο αυτό το μέτωπο αφορά την εργατική τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες συνολικά τον εργαζόμενο λαό.

Όλες οι παροχές που είχαμε κερδίσει μέχρι σήμερα, μετακυλίονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή στο αν δεν έχεις να πληρώσεις, για το νοσοκομείο, για την γέννα, για τα ένσημα, για τη σύνταξη κτλ, δε θα μπορείς ούτε παυσίπονο να πάρεις, πόσο μάλλον όλα αυτά που με αγώνα και κόπο έχει κερδίσει η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ακόμα και με αυτό το κουτσουρεμένο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στον κλάδο μας έχουμε πείρα από τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια που προωθούν με ακόμα πιο ταχείς ρυθμούς οι εργοδότες. Όλα αυτά πατάνε πάνω στο ήδη υπάρχων σύστημα ασφάλισης και στην ουσία τους προβλέπουν ότι πρέπει να πληρώσεις αδρά για να μπορείς να έχεις το «πλήρες πακέτο». 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ – ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Χρειάζεται τώρα να δώσουμε απάντηση στην προσπάθεια διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αρκετά χάσαμε, αρκετά πήραν οι μονοπωλιακοί όμιλοι για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου αλλά και μετά. Να μην επιτρέψουμε να γίνει βορά στις ορέξεις των εργοδοτών και του κεφαλαίου συνολικότερα.

Με μαζικό, αποφασιστικό αγώνα μπορούμε να βάλουμε φρένο και σε αυτή την κυβέρνηση, όπως έβαλε στις προηγούμενες κυβερνήσεις το εργατικό κίνημα μαζί με τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, και με όλους αυτούς που πλήττονται από την πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.