Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας Τρίτη 6 Φεβρουαρίου

Αγωνιστικό ραντεβού διαμαρτυρίας Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, 17:30 στην πλατεία μπροστά στον Αγ. Αντρέα

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει την Τριτη 6 Φεβρουαρίου Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός με πλήθος υπουργών. Κρίνοντας από αντίστοιχα συνέδρια που έχουν γίνει σε άλλες περιφέρειες, αλλά και από τις τοποθετήσεις στην ΔΕΘ, στόχος είναι να σπείρουν αυταπάτες περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «μεταμνημονιακής εποχής». Το πολιτικό προσωπικό των μεγαλοεργοδοτών θα επιχειρήσει να ρίξει ακόμα μια φορά στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για να πείσει για την αναγκαιότητα της αντιλαϊκής πολιτικής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των κομμάτων της αστικής τάξης θα επιδοθούν ακόμα μια φορά σε κορώνες για το πώς θα φέρουν την ανάπτυξη, ξεχνώντας να αναφέρουν το βασικό: ανάπτυξη για ποιόν και με τι κόστος.

Ο κλάδος μας έχει ιδία πείρα από το τι σημαίνει η ανάπτυξη και το τι συνέπειες έχει στη ζωή μας η αύξηση των κερδών των μεγαλοεργοδοτών. Οι εταιρείες του χώρου περιλαμβάνουν μεγάλα μονοπώλια, ενώ ο κλάδος αναπτύσσεται και παρουσιάζει τεράστια κέρδη. Έχουμε εμπειρία από το πώς προκύπτουν αυτά τα κέρδη. Για την εξασφάλισή τους η εργοδοσία φροντίζει να αξιοποιήσει όλο το οπλοστάσιο των αντιλαϊκών ρυθμίσεων που της παρέχει η εκάστοτε κυβέρνηση και να εκμεταλλευτεί σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό τη δική μας εργασία.

Στον κλάδο γενικά, αλλά και εδώ στην Πάτρα συγκεκριμένα, έχουν γίνει δεκάδες απολύσεις εν μια νυκτί από πολυεθνικές, όπως οι απολύσεις στη Citrix που έγιναν λόγω απόκλισης 0.02% από τον στόχο κερδών της εταιρείας. Το ωράριο είναι όνειρο για τους περισσότερους συναδέλφους οι οποίοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν 12ωρα και Σαββατοκύριακα για να πιάσουν τους στόχους και να παραδώσουν στην ώρα τους, φυσικά χωρίς να πληρώνονται οι υπερωρίες. Η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς είναι καθημερινή πραγματικότητα. Απόρροια του γεγονότος είναι τα εργατικά ατυχήματα, όπως αυτό που σημειώθηκε στην Κάτω Αχαΐα, με την πτώση ενός εναερίτη να έρχεται να προστεθεί στη σειρά των εργατικών ατυχημάτων που σημειώνονται σε εργαζόμενους του ΟΤΕ και των εργολάβων του. Στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι πραγματικότητα οι ελαστικές μορφές εργασίας, τα μπλοκάκια, οι συμβάσεις-λάστιχο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΤΥ, στο οποίο το 80% των εργαζομένων είναι με σύμβαση έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση των απολαβών τους μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων. Στις περισσότερες εταιρείες υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων και οι χαμηλοί μισθοί γίνονται μοχλός πίεσης για την συμπίεση των υψηλότερων μισθών προς τα κάτω. Σε αυτή την πραγματικότητα της ανασφάλειας, η εργοδοσία αντιμετωπίζει με λυσσαλέα επίθεση την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων. Στην Πάτρα είχαμε το προηγούμενο διάστημα απολύσεις συνδικαλιστών του κλάδου από τη Vodafon, ξεκάθαρα ως αποτέλεσμα της συνδικαλιστικής τους δράσης και για να αποκοπούν οι εργαζόμενοι από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πρόσφατο είναι  το παράδειγμα της INTRACOM όπου διώκονται συνδικαλιστές επειδή κατήγγειλαν τις συνθήκες που είχαν οδηγήσει σε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα!

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μην ξεγελαστούν! Οποιαδήποτε ανάπτυξη θα προέλθει από την περαιτέρω συμπίεση των μισθών μας και την εντατικότερη εκμετάλλευσή μας. Η ανάπτυξη για την εργοδοσία βασίζεται στις απλήρωτες ώρες που θα δουλέψουμε και στους εξευτελιστικούς όρους εργασίας για μας που θα της εξασφαλίζει κάθε φορά η κυβέρνηση, τωρινή ή επόμενη. Το συμφέρον μας είναι η οργάνωση στο σωματείο, η συλλογική διεκδίκηση και η καθημερινή δράση. Κανένας μόνος του, όλοι μαζί απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας!

 

Αγωνιστικό ραντεβού διαμαρτυρίας Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, 17:30 στην πλατεία μπροστά στον Αγ. Αντρέα

Απαντάμε στα σχέδιά τους με οργάνωση και αγώνα!
Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας, διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή και δουλειά!